четвер, 14 червня 2007 07:02

Світлана Кухарук лікує казками

Автор: Фото: Інна ПРИСТУПА
  Психолог Світлана Кухарук у своєму робочому кабінеті в Тернопільській обласній бібліотеці показує іграшки, виготовлені її пацієнтами
Психолог Світлана Кухарук у своєму робочому кабінеті в Тернопільській обласній бібліотеці показує іграшки, виготовлені її пацієнтами

Дитячий психолог із Тернополя 41-річна Світлана Кухарук 13 років лікує дітей спеціальними терапевтичними казками. Вона придумала понад 100 лікувальних розповідей.

— Я зараз не дуже "казково" виглядаю, — Світлана Кухарук у темно-оранжевому костюмі з білими смужками зустрічає на порозі кабінету психологічної консультації "Магнолія", що в обласній бібліотеці. — Зранку було 11 дітей, 20 батьків і навіть дві бабусі. Нарозказувалася на тиждень.

Показує полички з качечками, кошенятами, пластмасовими роботами-конструкторами, пластилінові аплікації на папері.

— Це діти ліпили героїв казок, — каже. — Я розповідаю, а вони тим часом ліплять. От нещодавно дівчинка зліпила мені Дюймовочку. Мама віддала цю дівчинку жити до бабусі, бо сама вийшла заміж. А чоловік не захотів виховувати чужої дитини. Щоби полегшити малій біль, я розповіла казку про Дюймовочку. Казкову героїню теж кидали, але потім усе владналося, і вона зустріла своє щастя.

Спочатку переповідала дітям народні та авторські казки. А потім почала вигадувати власні. Зараз має понад сотню своїх творів. Видано лише десять. Сім розповідей записала на компакт-диски і аудіокасети. Озвучити просила артистів Театру актора і ляльки.

Щодня для кожної дитини, яка приходить на заняття, жінка вигадує нову казку. Говорить, що в них є відповіді на всі житейські запитання. Казки Світлана писала з власного життя.

— У казці про Матіолу я описала своє раннє юнацьке захоплення, — Кухарук вставляє касету в магнітофон. Дзвінкий жіночий голос із динаміків розповідає про те, як квіточка Матіола закохалася у Сонце, а те ледь не спалило її.

Перші казки психолог розповідала донечці Інні. А та дофантазовувала сюжети.

— Але якщо ви думаєте, що донька завдяки казкам стала ідеально чемною, то помиляєтеся, — запевняє Світлана. — Як і всі мами, я відплакала і перший клас, коли Іннуся заявила, що не ходитиме у школу, і пережила її підліткові вибрики.

Зараз Світлана Кухарук — єдиний у Тернополі дипломований спеціаліст, який лікує казками.

Вважає, казками можна лікувати дорослих.

— Анекдоти, газети, фільми — все це казки для дорослих, — говорить Кухарук. — Хтось, як у трилері, за допомогою сили вирішує свої проблеми; інший, як у мелодрамі, мучиться і чекає, доки приїде принц на білому коні. А третій, як у фарсі, хоче бути найкрутішим, а насправді ніяк не може позбутися самотності. Тому тут головне — впустити в життя ту казку, яка не вказує на відповідь, а наштовхне на роздуми.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Кухарук лікує казками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі