понеділок, 13 лютого 2012 00:30

Студенти з багатодітних родин можуть начатися безкоштовно

Автор: фото: з сайту Львівської міської ради
  Леся Дронь: ”Якщо багатодітна сім’я налічує мінімум п’ять членів, то житло не має перевищувати 120 ”квадратів”
Леся Дронь: ”Якщо багатодітна сім’я налічує мінімум п’ять членів, то житло не має перевищувати 120 ”квадратів”

Від 1 січня багатодітні сім'ї, які виховують дітей віком до 23 років, зможуть також отримувати пільги. Раніше ними користувалися лише родини з неповнолітніми. Однак нововведення стосується тільки тих сімей, де найстарша дитина навчається на денній формі. Говоримо про це з начальником відділу пільг і соціальної допомоги Львівської міської ради 52-річною Лесею Дронь.

Як подовжити дію посвідчень?

— У районні відділи соціальної роботи слід донести копію паспорта дитини, довідку з місця навчання.

Які пільги зараз мають багатодітні сім'ї?

— Для них діє 50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг. Для дітей — безкоштовні проїзд у транспорті, одержання ліків за рецептом, щорічне медичне обстеження та першочергове оздоровлення та відпочинок. Для сімей, де більше ніж п'ять дітей, є нова пільга. Осіб віком 18-23 роки звільняють від оплати за навчання у державних чи комунальних навчальних закладах. Складають тести на загальних підставах, і коли їх зараховують на денну форму, але платну, можуть написати заяву на ім'я керівника вузу. Тоді платити за навчання буде держава. Таку заяву можуть скласти й теперішні студенти.

Буває, що в знижці на оплату комунальних послуг відмовляють?

— Не чула про таке. У законі є умова, що пільги поширюються на "нормову" площу житла. Це 21 квадратний метр на кожного члена плюс 10,5 — на сім'ю. Якщо багатодітна сім'я налічує мінімум п'ять членів, то житло не має перевищувати 120 "квадратів". А це багато. Тому знижку на комунальні отримують майже всі. Лише треба звернутися до відповідних комунальних підприємств. Мати із собою копію й оригінал посвідчення та довідку про внесення багатодітної сім'ї до Єдиного соціального реєстру. Написати заяву про відшкодування вартості послуг, і з цього моменту буде проведене перерахування.

У Львові зареєстровані 2600 членів багатодітних сімей. Чи реально їм скористатися безкоштовним проїздом чи ліками?

— За законом — так. На практиці буває по-різному. От їздити безкоштовно дітям можна усіма видами міського пасажирського транспорту, окрім таксі, також залізничним, водним транспортом і автобусами у межах країни. Для цього достатньо у касі чи водієві пред'явити посвідчення. Але часто шофери не хочуть возити багатодітних безкоштовно. Мовляв, у салоні вже мають пільговиків. Ми часто говоримо про це з перевізниками. І на сьогодні ситуація у Львові покращилася. Я знаю кілька сімей, діти яких безкоштовно їздять без проблем. Зрештою, перевізники не хочуть працювати собі у збиток. Добре, якби пільговики інших категорій користувалися тролейбусами і трамваями. Отримати ліки в аптеках трохи складніше. На це повинні бути перераховані кошти із соцзахисту. До того ж гроші передбачені лише на ті ліки, які є в переліку постанови Кабміну. Цей список можна прочитати на сайті Міністерства охорони здоров'я. Він загальний, стосується всіх пільговиків.

Зараз ви читаєте новину «Студенти з багатодітних родин можуть начатися безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі