четвер, 09 вересня 2010 17:54

Студенти сплять на ортопедичних матрацах

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  У внутрішньому дворику студентського гуртожитку Інституту банківської справи на вулиці Коперника, 14 у Львові комендант  Галина Качмар розказує студентці про вимоги до мешканців. До своїх кімнат пожильці повинні повертатися не пізніше 23.00
У внутрішньому дворику студентського гуртожитку Інституту банківської справи на вулиці Коперника, 14 у Львові комендант Галина Качмар розказує студентці про вимоги до мешканців. До своїх кімнат пожильці повинні повертатися не пізніше 23.00

"Нам розказували, що у львівських гуртожитках страшне що твориться — таракани, миші. Мама тазики в машину загрузила, тряпок всяких набрала. Приїхали, півдня в шоці були. Всюди євроремонт, гранітні сходи, столова, як в дорогому ресторані, — говорить другокурсниця Львівського інституту банківської справи рівненка Яна Малюта, 18 років".

Напередодні 1 вересня вона поселилася в гуртожитку цього закладу. Це 5-поверхівка на вул. Коперника, 14 у центрі Львова. Раніше це був аварійний житловий будинок. Національний банк реконструював його під гуртожиток. На ремонт витратили понад 7 млн грн. 2002-го тут заселилися студенти.

— Дівчата, показуємо перепустки, беремо ключі. Прошу всіх перезуватися, — у понеділок по обіді студентів зустрічає вахтер гуртожитку. Показує на пронумеровані шухлядки.

Двоє хутко знімають чоботи, одягають капці. Замикають свої ящики та піднімаються до кімнат.

— В нас тут строго. І правильно, а то з двору прийдеш, болото розноситься, — веде у свою кімнату 20-річна Інеса Цибульська.

Приїхала вчитися із Закарпатської області. Мешкає з однокурсницею у кімнаті-двійці на четвертому поверсі. Тут ще 13 кімнат на 30 студентів. Спільні кухня, туалет і душ. Є гаряча та холодна вода.

У кімнатах євроремонт. Пластикові вікна, дерев"яні двері, паркет. Меблі під колір стін та штор.

Дівчата, показуємо перепустки, беремо ключі. Прошу всіх перезуватися

— Ортопедичні матраци на кожному ліжку, — каже Інеса. — Щотижня безкоштовно видають чистеньку постіль та рушники. Інтернет в кімнатах маємо. Комп"ютери, ноутбуки свої привезли.

Ідемо на кухню. Яна Малюта готує обід. Доки яєчня шкварчить на сковороді, протирає стільниці.

— Тримаємо чистоту разом з прибиральницею, — пояснює. — Тут шкода бруднити. Меблі сучасні, дорогі, стільниці з термопокриттям, біленька плиточка на підлозі, — розповідає. — У підвалі є клуб "Оаза". Там дехто на обід ходить, за 14 гривень перше, друге і десерт. Інтер"єр під старовину, навіть камін є. Студенти там ще дні народження празнують.

За місце в гуртожитку платять 300 грн на місяць.

— Стараємося всіх наших забезпечити житлом. При необхідності в кімнати ставимо додаткові ліжка. Зараз в цьому гуртожитку мешкає 125 студентів, — говорить 39-річна Ірина Жеребило, заступник директора Львівського інституту банківської справи. — Маємо ще один гуртожиток на вулиці Жовківській. Там 350 студентів.

"Лише 10 відсотків вирішили знімати житло"

Гуртожитки найпопулярніших у Львові вузів — Політехніки та  Національного університету ім. Івана Франка — значно поступаються гуртожиткам Інституту банківської справи за комфортністю. Вартість — приблизно 100 грн на місяць. Бракує 200–300 місць.

В Івано-Франківському технічному університеті нафти і газу є вісім гуртожитків на 2 тис. студентів.

— Це приблизно 70 відсотків від потреб, — каже Валентина Качало, директор студмістечка. — У всіх гуртожитках є душові кабінки, гаряча вода подається тоді, коли і по всьому місту. Плата за проживання — 90–100 гривень на місяць. У гуртожитку N7 живуть студенти-іноземці, він дорожчий — 2950 гривень за рік. Там стоять водонагрівачі. Цьогоріч провели капітальний ремонт у двох секціях,  завезли нові меблі та встановили нову сантехніку.

Тернопільський технічний університет ім. Пулюя має три гуртожитки.

— У нас зараз перенаселення. Доводиться селити по четверо у трійки. Кого такий варіант не влаштовує, той шукає квартири, — говорить Олег Кравець, голова студпрофкому. — Стан гуртожитків задовільний. Де умови гірші, там і ціна проживання нижча. Наприклад, у першому гуртожитку — 97 гривень на місяць,

а у третьому — 79.

У Луцькому технічному університеті діє два гуртожитки. Живуть 1120 осіб. 400 місць бракує. Розроблена технічна документація на будівництво третього гуртожитку, але через недостатнє фінансування будівництво заморожене.

У семи гуртожитках Рівненського державного гуманітарного університету живуть 3 тис. студентів.

— Ми вже розселили всіх. Цього року як ніколи багато людей пішли в гуртожитки. Лише 10 відсотків вирішили знімати житло, — розповідає 48-річна Віра Бабак, директор студмістечка. — У нас хороші умови, всюди євроремонт. На стелі поклеєні касетони, на підлозі — лінолеум. Проживання коштує 80–130 гривень на місяць. Ціна залежить від кількості людей у кімнаті та від площі помешкання.

У гуртожитках Ужгородського національного університету — 3060 студентів. 450 нема куди поселити.

— Кошти на капітальний чи поточний ремонт гуртожитків із міністерства не виділяли нам уже три роки, — каже ректор Микола Вегеш, 47 років. — Щороку проводимо невеликі ремонти за власні гроші. Але цього мало, бо гуртожитки перебувають у поганому стані. Щоб відремонтувати тільки один, потрібно 2 мільйони гривень.

Ірина КОПИСТИНСЬКА, Сніжана РУСИН, Олена ДЗІК, Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «Студенти сплять на ортопедичних матрацах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі