четвер, 03 лютого 2011 19:35

Столітній будинок заліпили пінопластом

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Будинок на вулиці Новознесенській, 55 у Львові
Будинок на вулиці Новознесенській, 55 у Львові

Фото будинку на вул. Новознесенській, 55 у Львові виставив користувач соціальної мережі "Фейсбук". Двоповерховий будинок, зведений на початку ХХ ст., жителі утеплили зовні пінопластом і помалювали в рожевий колір. Недоторканими лишилися тільки кілька вікон. Навколо них видно стару ліпнину.

— Для чого утеплювати грубезні австрійські стіни? — коментує знімок львів'янин Степан Вовк, 23 роки. — У нормальному місті за таке оштрафували б.

70-річна Стефанія Баб'як живе в цьому будинку з 1950-го. Спілкуємося біля дитячого майданчика навпроти. Каже, ремонт зробили два роки тому. Скидалися всі жителі.

— Хто говорить, що будинок негарним став? — дивується. — Навпаки, красивіший. Стіни були потріскані, штукатурка облущена. А тепер — ніби новенький. Пані Дана з дев'ятої квартири брала дозвіл на ремонт у домуправі. Там сказали, що будинок не є пам'яткою архітектури, тому можна утеплювати. Колір майстри вибрали. Раніше кожної зими мерзли. П'єци палили, потім батареї провели — ніц не допомагало. А цю зиму нормально пережили.

Каже, з шести квартир будинку грошей не дали жителі лише однієї.

— Їхній балкон виходить на вулицю, — показує невідремонтовану частину фасаду. — Неблагополучна сім'я.

— Будинок бездумно поруйновано, — вважає голова фонду "Збереження історико-архітектурної спадщини Львова" Андрій Салюк, 43 роки. — Очевидно, мешканці навіть не розуміють, яких втрат завдали споруді. Пізніше хтось захоче продати квартиру. Покупців набагато більше цікавив би будинок із гарним старовинним фасадом. Утеплення такими матеріалами — справа недешева. Люди могли за 20-ту частину цих грошей замовити обстеження будинку у відповідній фірмі. І їм протягом дня визначили б усі проблеми будинку, звідки йде втрата тепла. Ліквідувати ці вади можна було набагато дешевше, ніж обносити фасад пінопластом. На жаль, у нас усе впирається у формальності — будинок не є в переліку пам'яток архітектури, тому з ним можна робити все, що хочеться.

Зараз ви читаєте новину «Столітній будинок заліпили пінопластом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі