четвер, 25 вересня 2008 17:19

Степан Житовецький більше року приватизовував дровітню

"Я проживаю в двоквартирному будинку на вул. Грушевського, 53 у Рава-Руській. Мій сусід пан Шуль у листопаді 2006 року розібрав у моїй дровітні стіну й висунув претензії на її частину. Я звернувся із письмовою заявою на ім"я міського голови  Рава-Руська пані Сопрун, щоб встановити межу між нашими дровітнями. У земельному відділі міської ради мені сказали, що для цього треба зробити домоволодіння в БТІ (бюро технічної інвентаризації. — "ГПУ").

Я поїхав до Червоноградського БТІ. Виявилося, щоб розділити дровітню, треба приватизувати все нерухоме майно, а для цього — узаконити добудовану веранду та змусити сусіда теж приватизувати свою частину будинку.

Представники БТІ приїхали до мене аж у лютому 2007 року. Спочатку видали довідку на веранду збільшених розмірів, пізніше переоцінили й видали технічний паспорт на веранду справжніх розмірів. Кожного разу я оплачував по 35 грн. Також заявили, що треба привести сусіда в міську раду, щоб він дав згоду на відчуження половини будинку, й оплатити за себе та за нього по 300 грн. Чому за своє власне майно, яке я збудував, я маю ще й платити державі? Я був у розпачі й кінця-краю тяганині не бачив. Лише в січні 2008-го БТІ видало документ "Про реєстрацію права власності на нерухоме майно" і без "оплати за сусіда". Свою ходьбу по муках я почав у грудні 2006-го і  закінчив у січні 2008 року. Я більше року приватизовував дровітню! Уся країна гомоніла, коли голові Верховної Ради показали середній палець, а скільки разів "посилали" мене, інваліда й пенсіонера?"

Степан Житовецький, 73 роки, інвалід ІІ групи


Коментує керівник Червоноградського БТІ

Ірина Артюшенко:

— Уся справа в недосконалому законодавстві. Для відчуження частки  Житовецького потрібна була згода другого співвласника будинку також приватизувати свою квартиру. Але ми не можемо змусити громадянина це зробити.

У законодавстві багато нюансів не передбачено. Ви, наприклад, не приватизуєте земельної ділянки із фундаментом. Бо для цього треба приватизувати спочатку об"єкт, а він має бути завершений. Департамент Міністерства будівництва й архітектури просто дасть нам відповідь: "Нехай добудовує..."

Що стосується високої оцінки власності та часто перебільшених розмірів об"єктів, то це теж не від нас залежить. Ціни на нерухомість зростають щокварталу. Ми керуємося щоквартальним збірником для оцінки малоповерхових будинків, будов і споруд. Громадянин сам може взяти його до рук і проконтролювати оцінку майна спеціалістами БТІ.

Зараз ви читаєте новину «Степан Житовецький більше року приватизовував дровітню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі