четвер, 18 грудня 2008 19:08

Стенокардія може призвести до інфаркту

"Мене мучать напади стискаючого пекучого болю у грудях, у народі це називають грудною жабою. Медики в районній лікарні зробили кардіограму й поставили діагноз — стенокардія. Що найчастіше провокує напади цієї недуги? Як їх вгамувати?"

Запитує Ольга Кропивницька, 56 років, Буськ


Відповідає головний позаштатний спеціаліст із кардіології управління охорони здоров"я Львівської міської ради Валентина Коваль:

— Напади стенокардії може спричинити фізичне або емоційне навантаження. У запущеному стані недуга дає про себе знати навіть під час відпочинку та сну. Стискається частина коронарної артерії, тому біль буде раптовим і різким. Якщо він виник під час фізичного навантаження або ходьби, треба зупинитися і відпочити. Якщо ви лежали, то треба сісти й опустити ноги. Відкрийте вікно, розстебніть тісний одяг. Можна покласти під язик таблетку нітрогліцерину.

Пацієнти, що зволікають з лікуванням, ризикують. Недуга спочатку переходить у нестабільну форму, тобто починає проявлятися у несподівані моменти. Згодом у хворого може виникнути гіпертонічний криз або інфаркт. Якщо під час нападу знижується артеріальний тиск, приймати нітрогліцерин не можна. Таким хворим слід викликати "швидку". До її приїзду треба полежати, а для зменшення болю вжити аспірин або анальгін.

Зараз ви читаєте новину «Стенокардія може призвести до інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі