вівторок, 29 липня 2008 07:15

"Станіславський Некрополь" створять на Франківщині

Івано-франківські краєзнавці хочуть відновити найстаріше кладовище в Україні та надати йому статусу національного меморіального комплексу.

— Меморіальний сквер перетворили на відпочинково-розважальну зону, а про те, що це найстаріше кладовище в Україні, нікому не відомо, — каже начальник відділу туризму Івано-Франківського міськвиконкому 50-річний Володимир Устинський.

Перші поховання в меморіальному сквері датують 1782-м. Це на чотири роки раніше, ніж на Байковому кладовищі в Києві і на два — ніж на Личаківському у Львові. Тут поховані січові стрільці й відомі особистості краю.

Останнім часом міське кладовище зазнало руйнування. Його ніхто не доглядав і не охороняв. Тут розважалася молодь. Краєзнавці підготували звернення до міської та обласної ради — просять надати скверу статусу заповідної зони та створити тут Пантеон героїв. Тут перепоховають відомих людей і започаткують "Станіславський Некрополь".

Якщо отримають дозвіл родичів, планують перевезти із Мюнхена та першим перепоховати прах провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Зараз ви читаєте новину «"Станіславський Некрополь" створять на Франківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі