четвер, 14 квітня 2011 17:40

Справжня шинка має пахнути дровами

Автор: Фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Продавщиці Привокзального ринку у Львові торгують копченостями домашнього приготування. Найдешевшу ковбасу продають по 16,50  за кілограм
Продавщиці Привокзального ринку у Львові торгують копченостями домашнього приготування. Найдешевшу ковбасу продають по 16,50 за кілограм

— Тиждень лишився, треба купувати м'ясне. А то ближче до Пасхи ціни виростуть, а продавці різну хімію будуть підсувати, — каже 61-річна Марія Примак із села Оброшине піді Львовом. Вона працювала шеф-кухарем у багатьох ресторанах Пустомитівського району.

У середу зранку йдемо на Привокзальний ринок. Тут найбільший вибір домашніх ковбас та шинки. Поміж прилавками не пройти. У критому павільйоні люди купують свіже м'ясо, вичікують у чергах по копчене.

— Підходимо, пробуємо, купуємо, — запрошує 42-річна Зеновія Магмет.

— Почому ковбаска? — питає Марія Йосипівна.

— Ціни і товар — на любий смак. Є "куликівська" по 16,50, "домашня" по 32, "дрогобицька рублена" за 65. Яку будете брати? — питає продавщиця.

— Чекайте, зараз подивлюся, що то за ковбаса за 16 гривень, — відповідає господиня. — Так і думала — як паштет. Усі відходи в одну купу. Тут м'ясом узагалі не пахне. А ну дайте скуштувати, — пробує. — Ясно, надавали часнику, щоб смак і запах перебити. Ліпше за ці гроші купити півкілограма обрізків голяжки, шинки, стушкувати до картоплі. Ану "дрогобицьку" вріжте, — розглядає кружальце ковбаси, пробує на смак. — О, зовсім інша річ. Файні куски м'яса, колір — бордо. У натуральній кишці. Приправ практично не чується. 65 гривень? Ну, то я розумію ціна на ковбасу! Дайте кружальце, — дістає з торби гроші. — Колись "куликівська", "гусаківська" і "дрогобицька" були найліпші ковбаси. Їх робили з натурального м'яса, із задньої частини свині, шиї, полядвиці. Пекли на дровах із вишні для насиченого кольору. Купував і був певен, що не прогадаєш. Тепер під цю марку клепають хтозна-що. Селітри насиплють — то аж яскраво-червона та ковбаса. Таку не беріть. Іще розпушувачі дають, аби більше важила і не всихалася при печінні. Ковбаса тоді така пориста, з дрібними дірочками.

Проходимо повз прилавок із шинкою, шпондером, хлібцем та м'ясними рулетами. Ціни від 45 до 60 грн на все. Марія Йосипівна придивляється.

— Пробуйте, жіночко, — продавщиця відрізує кавалок сирного рулету.

— Рулет сама дома закручу. Ви мені краще шинку покажіть. Але так посередині розріжте. Щоб я бачила, яка вона. А то, буває, з краю відріжуть, колір блідо-рожевий, як із молодої свині. Аж слинка біжить. Принесеш додому, а в середині сира, добре не пропечена. На базарі часто трапляються псевдокопчені шинки. Їх сирими кидають в окріп, приварюють, а тоді маринують у рідкому димі. На смак вони як копчені, але ж насправді оброблені хімією. Така шинка ніби зволожена. Продавці ще й прихвалюють, мовляв, дивіться, яка соковита. А з неї аж тече. Справді копчена шинка не має бути мокра. Коли її пробуєш на смак, м'ясо має мати свій сік, запах дров, легко жуватися. Щось дешево цього року продаєте м'ясне? — питає торговку. — Нормальна шинка мала б 80 гривень коштувати, а у вас 65.

— А що, шановна, ціни піднімати? Люди й так грошей не мають. У чергах стоять, вичікують. А як зважиш, скажеш ціну — розвертаються і йдуть собі. Колись кілограмами брали на свята. Тепер 200–300 грам — гора. Лиш би й но посвятити було, — зітхає власниця товару. — Наступного тижня ціни трохи зміняться, на 2–3 гривні підскочать. Але то несуттєво.

Зараз ви читаєте новину «Справжня шинка має пахнути дровами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі