неділя, 04 березня 2007 17:31

Склад зі шпалерами гасили 115 пожежників

Автор: фото з архіву ГУ МНС в Івано-Франківській області
  У прикарпатському місті Калуш гасять пожежу на складі шпалер. Камаз, обладнаний кількадесятметровою стрілою, згори ллє воду на палаючі приміщення
У прикарпатському місті Калуш гасять пожежу на складі шпалер. Камаз, обладнаний кількадесятметровою стрілою, згори ллє воду на палаючі приміщення

Півмільйона рулонів шпалер згоріли за півдня на складі фірми "Синтра" у місті Калуш Івано-Франківської області.

"Синтра" орендувала одноповерховий склад в автотранспортного підприємства "Калуське" на виїзді з міста, далеко від житлових забудов. У цьому ж приміщенні розташовані автостоянка та зварювальне балонне відділення.

Сигнал небезпеки на пульт державної служби охорони надійшов у четвер о 12.20. Міліціонери прибули на склад, побачили розбите вікно, з якого валив чорний дим, і викликали пожежників. Калуські рятувальники попросили допомоги в Долинського та Івано-Франківського гарнізонів — дим та отруйні випари навколо не дозволяли швидко загасити пожежу. Температура всередині складів була така, що кисневі маски рятувальників плавились і прилипали до обличчя. Загалом пожежу гасили шість ланок газодимозахисної служби, 115 пожежників, 20 спецмашин. Приборкати вогонь вдалося лише о шостій вечора.

Пожежники врятували 24 автомобілі "Калуського АТП" вартістю близько 20 млн грн. Тисячі рулонів шпалер пішли з димом. Збитки ще підраховують.

— За місяць продаємо в середньому 300–400 тисяч рулонів, тут зберігали десь півмільйона, — розповів працівник "Синтри", що не захотів назватися. — На фабриці маємо ще один склад, але він набагато менший.

Причини загоряння еменесівці встановлюють. Кажуть, за кілька днів до пожежі "Калуське АТП" застрахувало свої склади на 5 млн грн. Тож пожежники не відкидають версії про підпал. Зрештою, підпалити щільно згорнутий рулон непросто. Експерти провели слідчий експеримент: рулон шпалер облили бензином і підпалили. Бензин вигорів, а шпалери залишилися майже неушкодженими.

На фабриці відкидають імовірність підпалу. Як основну розглядають версію необережного поводження зі зварювальними інструментами.

— За стіною нашого складу знаходиться бокс зі зварювальним балонним відділенням, — припускають у "Синтрі". — Загорілося саме з того кінця складу.

У грудні 2005 року на "Синтрі" вже була пожежа. Тоді її зупинила автоматична система пожежогасіння, а страхова компанія "ТАС" виплатила фірмі 189 тис. грн відшкодування.

"Синтра" 15 років випускає шпалери. Більшу частину продукції експортує в країни СНД. Єдиним її конкурентом на Прикарпатті є завод "Технопласт", теж розташований у Калуші. Раніше "Синтра" та "Технопласт" були одним підприємством, та п"ять років тому виробництва роз"єднали.

Зараз ви читаєте новину «Склад зі шпалерами гасили 115 пожежників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі