пʼятниця, 27 червня 2008 07:04

Сім"ям загиблих від буревію виплатять по 100 тисяч гривень

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Двірник Марія Прийма прибирає тротуар на вул. Шота Руставелі у Львові.  Комунальники розпиляли тополю, яку вирвало з корінням під час буревію. Доки колоди не вивезли, на них сидять львів’яни, що чекають на маршрутки
Двірник Марія Прийма прибирає тротуар на вул. Шота Руставелі у Львові. Комунальники розпиляли тополю, яку вирвало з корінням під час буревію. Доки колоди не вивезли, на них сидять львів’яни, що чекають на маршрутки

На п"ятницю, 27 червня, метеорологи оголошують штормове попередження по всій території України. У західних регіонах прогнозують зливу та потужний вітер — до 30 м/с. Прибуватиме вода в річках. Тиса та Боржава можуть піднятися до 1–2 м. Жителям Закарпаття та Івано-Франківщини радять у цей день не виходити надвір.

Буревій пройшов Львівщиною ще в понеділок. Стихія найбільше лютувала у Львові та Яворівському районі. П"ятеро людей загинуло, 35 травмувалися. Шквальний вітер пошкодив у Львові 300 будинків, із них 43 — школи та садочки. Водою залило 210 квартир. Розбито понад 20 автомобілів.

Старожили кажуть, такої сильної бурі в місті не було зо 50 років. У середу зранку на Львівщині без електроенергії залишилися 238 населених пунктів. Водопостачання у Львові відновили лише в середу. Комунальники вивозили повалені дерева протягом трьох днів. У всіх районах міста ремонтують дахи та склять вікна. Зрізають пошкоджені дерева. Очищають від бруду дороги і тротуари. У четвер центральну частину міста помили.

Тролейбуси почали їздити Львовом за два дні після грози. На маршрути виїхали всі машини. Трамваїв їздило лише 16 із 60. Мережу відновили, але не було потрібної напруги.

— Вийшли з ладу й основні, і резервні кабелі, — говорить Микола Одуха, 59 років, керівник міського штабу ліквідації наслідків стихії. — Не маємо можливості швидко розчистити місто від повалених дерев. Поки що вивозимо ті, які несуть загрозу. Роботи триватимуть весь наступний тиждень.

Збитки від шторму на Львівщині оцінили в понад 50 млн грн. Наступного дня після стихійного лиха область відвідала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона пообіцяла виділити для ліквідації наслідків 25 млн грн. Гроші почали надходити в четвер.

— По 100 тисяч гривень отримають сім"ї п"ятьох загиблих. 300 тисяч виділено для дітей, які втратили годувальника. Юлія Володимирівна знала про одну таку дитину. З"ясувалося, що таких двоє. Поділимо ці гроші між ними. Ще по 10 тисяч гривень родинам загиблих виплатить облдержадміністрація, — зазначає Микола Кміть, 42 роки, губернатор області. — Будемо добиватися виділення коштів сільському господарству. Це 15 мільйонів збитків. Близько півтора мільйона отримають військові. Освоїти ці кошти можна буде тільки після того, як усі підтвердять свої витрати.

У середу керівники відомств і районів звітували губернатору про виконані за два дні роботи.

— Дивіться, щоб потім не було претензій у контрольно-ревізійного управління, — застерігає чиновників голова облдержадміністрації.

— Ми повинні списати гори паперу на кожну гривню — це все анахронізм минулої держави, — дорікає Микола Одуха. — Через це суми збитків можуть виявитися нижчими, ніж попередньо оголошувалося.

Синоптики прогнозують що схожі буревії траплятимуться частіше. Якщо раніше за рік було 50 циклонів, то нині 200. Спрогнозувати буревій львівські метеорологи можуть не раніше, ніж за день, немає потрібного обладнання. Мер Львова Андрій Садовий запропонував придбати для міста локальний метеорадар. Прилад можуть купити міська рада, обласна адміністрація і Міністерство надзвичайних ситуацій. Мер звернувся по допомогу і до підприємців.

Найбільше потерпіла Яворівщина

Протягом тижня рятувальники та військовики ліквідовували наслідки буревію на Яворівщині. Там вітер пошкодив 831 будівлю, 60 км ліній зв"язку та 50 км електропередач. Без світла залишився увесь район.
— У середу зранку не мали світла лише 24 села, — розповідає Володимир Комар, керівник відділу надзвичайних ситуацій Яворівської райдержадміністрації.
Ліквідувати наслідки стихії в районі планують до кінця тижня.

Зараз ви читаєте новину «Сім"ям загиблих від буревію виплатять по 100 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі