Щоб відгуляти весілля в селі, рівненські наречені мають отримати довідку з місцевого фельдшерсько-акушерського пункту. Такі правила запровадила обласна санепідемстанція, щоб уникнути харчових отруєнь. Нововведення стосується й будь-яких масових застіль.
— Улітку через спекотну погоду продукти псуються швидше, — каже завідувач епідеміологічного відділу обласної санстанції Анатолій Рєзников. — Ми приготували спеціальну пам"ятку, яку вручатимуть молодятам та організаторам свят.
Про дату весілля наречені мають повідомити сільську раду. Фельдшер прийде на місце майбутнього застілля й вирішить, чи давати дозвіл.
— Має перевірити чи є холодильне обладнання, — пояснює Рєзников. — А також відповідні умови для приготування страв. Має значення і те, хто готуватиме їжу — професіонал чи місцеві кухарі. Чи є де помити руки, фрукти й овочі.
За порушення санітарних вимог можуть стягнути штраф або порекомендувати перенести свято до ресторану.
Особливу увагу фельдшери приділятимуть весіллям у наметах.
— Ми не проти огляду. Але це не дуже зручно, раптом перевіряючому не сподобається якась дрібничка, — нарікає 25-річна Інна Омелянець з селища Степань Сарненського району. — Домашні продукти та м"ясо дешевші, куховарити й самі вміємо. А застілля в ресторані обійдеться на 2–3 тисячі гривень дорожче.
Коментарі