пʼятниця, 14 березня 2008 07:10

Шестеро Шинкаруків обпеклися парою

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Марія Шинкарук біля свого чоловіка Василя. Позаду на ліжку лежить 17-річний Роман — брат Василя. Жінка єдина у сім’ї доглядає за потерпілими
Марія Шинкарук біля свого чоловіка Василя. Позаду на ліжку лежить 17-річний Роман — брат Василя. Жінка єдина у сім’ї доглядає за потерпілими

Сім"я Шинкаруків з села Луки Городенківського району Івано-Франківської області потрапила до обласної клінічної лікарні з тяжкими опіками. У літній кухні зірвався 40-літровий бідон із окропом. Пара та гаряча вода ошпарили четверо дорослих та двоє дітей.

У 5-річного Андрійка обпечені спина, поперек, сідниці. Уражено 30% тіла дитини. Олексієві, 15 років, сильно попекло ліву руку. Середній син 17-річний Роман і старший Василь, 24 роки, отримали опіки третього ступеня — постраждало 35% тіла. Мати, 42-річна Ганна Шинкарук, разом із своєю матір"ю Ольгою Волошинець, 67 років, попекли груди, спину.

— В усіх важкий стан, але стабільний, — розповідає лікар-анестезіолог Івано-Франківської обласної лікарні Анатолій Брунарський, 40 років. — Майже у кожного постраждала верхня частина тіла: голова, обличчя, шия, спина та руки.

Нещастя сталося ввечері 7 березня. Бабуся, мати та діти сиділи на кухні. Шинкаруки збиралися вечеряти. Глава сімейства Ігор доглядав у стайні худобу.

— Мій чоловік закінчував обхід. Алюмінієвий бідон поставили на кухню, аби вода грілася для худоби — розповідає 23-річна Марія, дружина Василя. — Від сильної температури під кришкою бідона розплавилася гумка і пристала до країв. Коли чоловік хотів набрати води, рушив бідон, а звідти фонтаном ударила вода з парою. Ошпарило усіх, хто тоді був на кухні. Аж на стінах сліди залишилися.

Молоде подружжя Марійка і Василь живуть з дітьми — 3-річним Олегом і місячним Ярославом — у батьківській хаті. У чотирьох кімнатах  — 11 осіб. У сім"ї працює лише Ігор Шинкарук. Тримають корову, двох телят і свиней. Живуть з городу, у сезон продають огірки, помідори, картоплю. Сини Роман та Олексій навчаються в Чернівцях.

Андрійка на ліжку не побачили, аж потім крик почули

— Приміщення, де стався нещасний випадок, мале, і вся пара від вибуху піднялася до стелі. Вийшло, як у бані, тому в людей попечена верхня частина тіла, — пояснює Брунарський. — Перев"язку робили під наркозом. Більшість ран у молодих хлопців загоїться швидко. Особливий догляд потрібен за старшою жінкою. Важко з наймолодшим хлопчиком — у нього був больовий шок.

— Сім"я має помирати, ніхто ні копійки не дасть, — скаржиться у палаті Ганна Шинкарук. У жінки перемотані груди, руками не може поворушити. Невістка Марійка годує її з ложки.

Вдома залишилося ще двоє дітей Ганни Шинкарук — Олексій і 7-річна Тетяна.

— Мушу щодня увечері їхати у село. Худобу треба нагодувати, у хаті щось поробити, своїх двох малих лишила на сусідів, — веде далі Марійка. — Ми у паніці перші з кухні повибігали. Андрійка на ліжку не побачили, аж потім крик почули. Винесли його надвір, зняли одяг, накинули на плечі пеленку. Дорогою до лікарні у дитини судороги почалися, потім свідомість втратив. Нас прийняли у районній лікарні, потім направили в опікове відділення до Івано-Франківська.

Грошей на лікування Шинкаруки не мають.

— На препарати потрібно близько 10 тисяч гривень на кожного члена сім"ї, — говорить завідувач опікового відділення Костянтин Коршак.

Андрійкові треба пересаджувати шкіру. Сім"ї необхідний дорогий альбумін — білкова фракція плазми крові. Препарат призначають при травматичному та операційному шоках, опіках. По грошову допомогу Шинкаруки звернулися до губернатора Івано-Франківської області Миколи Палійчука.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро Шинкаруків обпеклися парою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі