пʼятниця, 11 січня 2008 07:04

Сергій Жигалюк тримає вдома ігуан

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  У рукавицях з подвійної шкіри рівнянка Анастасія Жигалюк тримає самку Сару — вона, на відміну від самця Цезаря, не агресивна
У рукавицях з подвійної шкіри рівнянка Анастасія Жигалюк тримає самку Сару — вона, на відміну від самця Цезаря, не агресивна

У 38-річного рівнянина Сергія Жигалюка живе найбільша в області ігуана. Рептилія на ім"я Цезар — завдовжки 1,5 м і важить понад 5 кг. Тварину чоловікові подарував знайомий.

— Я за фахом біолог, але часто лікую тварин і птахів, — розповідає Сергій Васильович. — Шість років тому доглядав виводок ігуан. Потім мені господарі подарували двох найкволіших — самця і самицю.

Жигалюки назвали тварин Цезарем та Сарою — на честь героїв мультфільму про динозаврів.

Сару вбив самець. Друга самиця, з рівненського зоопарку, відкусила Цезареві шматок хвоста, перш ніж він зламав їй щелепу.

Третю подругу привезли три роки тому. Назвали так само Сарою.

Цезар і Сара мешкають в окремих клітках. Самець дуже агресивний і господарі бояться, щоб не поранив свою пару.

— Обидві ігуани живуть у моїй кімнаті, — показує клітки біля дивана 12-річна Анастасія, старша донька Жигалюків. — Цезар весь день гріється під лампою. Не любить чужих. Сара — ручна і не кусається.

Настя дістає з клітки самицю й дозволяє однорічній сестрі Маргариті погратися з нею.

Самця наважується брати на руки лише Сергій Жигалюк. Перед цим натягає рукавиці з грубої шкіри й обережно витягає Цезаря за хвіст. Голову тримає осторонь.

— У нього реакція блискавична! Не встигнеш зрозуміти, як пальця відкусить, — попереджає господар. — Зуби гострі як голки, а кігті лишають болючі рвані рани. Вони потім довго гояться.

Ігуани змінюють колір, як і хамелеони. Тільки не так швидко. Якщо в доброму гуморі — стають зеленими, якщо нервують — чорніють. Помаранчевий колір означає, що самець готовий до спарювання.

Коли Цезаря відпускають, він сам повертається до клітки.

Ігуани всеїдні. Господарі годують їх капустою та дрібно нарізаними яблуками. Раз на тиждень балують нежирним м"ясом.

— М"ясо вони люблять, але після їди стають агресивними. Тому даємо рідко. Цезар також любить кавуни, — додає Сергій Жигалюк.

Вигулювати ігуан не потрібно. Іще вони не пахнуть, бо не мають потових залоз.

Ігуани — досить дороге задоволення. Плазуни коштують від $200 до $1000. Їх тримають переважно в зоопарках.

— У Рівному є ще один чоловік, що тримає вдома ігуан. Але це інша порода — василіски. Вони менші, — зауважує Сергій Васильович. — Але все одно треба бути обережним. Кілька років тому в Києві ігуана вбила свого господаря — перекусила сонну артерію.

Сергій Жигалюк працює заступником директора Інституту епізоотології Української академії аграрних наук. Його дружина Марина — лікар-лаборант в обласній дитячій лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жигалюк тримає вдома ігуан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі