вівторок, 10 липня 2007 07:05

Семеняки обладнали півбудинку під пансіонат

Автор: фото: Наталія ЛАЗУКА
  Валентина та Борис Семеняки зі своїм котом на галявині перед їхнім будинком-європансіоном
Валентина та Борис Семеняки зі своїм котом на галявині перед їхнім будинком-європансіоном

Жителі села Великі Гаї Тернопільського району Валентина та Борис Семеняки вже три роки приймають "зелених туристів" у своєму європансіоні "Оріяна" — єдиному на всю околицю.

Перед будинком Семеняків зелений газон, квіти, дерев"яні крісла у затінку ялинок і туй. На подвір"ї достигають черешні.

Двоповерхова будівля розділена навпіл. Одна частина — для гостей, з окремим входом. Господарі пропонують відпочивальникам чотири однокімнатні та двокімнатний номери з усім необхідним. Кімнати зі смаком умебльовані, у кожній є холодильник, телевізор, телефон. У номерах "Оріяни" є душ, санвузол, автономне опалення й цілодобове водопостачання.

У восьми кімнатах мали поставити спеціальні вогнетривкі двері — по вісімсот доларів кожні


— Два роки нікого не запрошували, поки не проклали власний водогін, — розповідає Борис Семеняк. — Не хотіли ризикувати: нема сервісу — втратиш клієнта. А найбільше набігалися, коли збирали необхідні папери на "Оріяну". Від нас вимагали встановити біля будинку цистерну з водою на двісті тонн — на випадок пожежі. А ще поруч мав бути гідрант потужний. У восьми кімнатах мали поставити спеціальні вогнетривкі двері — по вісімсот доларів кожні... Та ті протипожежні вимоги не  виконати!

Ідея відкрити пансіон для іноземних туристів Борисові Семеняку прийшла під час відрядження у Німеччині. Коли робив реконструкцію будинку у Великих Гаях, облаштував кімнати для гостей.

— Агрооселю назвали "європансіоном", бо розраховуємо на гостей із Європи, — пояснює Семеняк. — Іноземці приїжджають і не розуміють, що таке садиба. А "пансіон" для них означає переночувати і поснідати.

Добудовувати помешкання для гостей Борисові допомагали сини Олександр і Євген, студенти Політехнічного університету.

— Отут живемо, а там гостей приймаємо, — Валентина Семеняк показує приватну половину будинку. — Тут наші діти, сподіваюся, й онуки скоро будуть жити. Я всім кажу, що це приватна садиба, а не готель. Бувало, що дзвонять у двері молодики й нахабно просяться на кілька хвилин — відпочити з дівчатами. Або ж по телефону випитуються, чи у нас дуже широке ліжко в номері стоїть. Я всім однаково відповідаю: "Ви помилилися номером". Отак хтось один переночує — і слава піде!

Власники "Оріяни" двічі брали участь у конкурсі "Сто кращих товарів і послуг України". Два роки тому Семеняки потрапили у фінал, а торік стали лауреатами. У пансіоні можуть прийняти вісім відпочивальників одночасно.

Клієнти часто дивують? — цікавлюся.

— Якось приймали подружжя, — усміхається Валентина. — Наша дівчина вийшла заміж за німця, але до батьків його не везла — умов посоромилася. Казала, що потрапить він у село, де клозет на вулиці, то його інфаркт звалить. Тому зупинилися у нас. Зранку той німець скаржився, що його шкіра болить — у душовій занадто сильний тиск води виявився.

Переночувати в "Оріяні" коштує 60 грн.

— У нас зупиняються ті, хто подорожує в Зарваницю, у Почаїв, — Борис Семеняк подає каву у глиняних горнятах. — Артисти часто приїжджають. "Веселые ребята" з Москви дуже тішилися, коли принесли їм із горища запилюжену платівку Алли Пугачової — там її перший запис "Арлекіно".

— Геннадій Татарченко з дружиною Астраєю теж зупинялися у нас, — додає господиня. — А я не знала, що це чоловік і дружина. Спитала, в яких номерах їх поселити, а вони засміялися.

— Що готуєте гостям? — питаюся.

— Даємо сніданок, — каже Валентина Семеняк. — Часом туристи просять вечерю. Не повірите, але люди настільки змучилися від м"ясних страв і напівфабрикатів із супермаркетів, що в захваті від звичайних домашніх дерунів, налисників, сирників, навіть яєшні. Одна жінка з Одеси завжди їде до нас на деруни. Нахвалюють також борщ і вареники.

Борис і Валентина Семеняки перебралися у Великі Гаї 1993 року. До того працювали журналістами в Тернополі, знімали квартиру на вул. Київській.



Агрооселі у Тернопільській області


Будзан Галина Павлівна

м. Збараж, вул. Чорновола, 16

Тел.: (03550) 2 11 85


Стасюк Олександра Степанівна

с. Добрівляни, Заліщицький р-н

Тел.: (03554) 4 30 82, 8 067 309 19 00


Чугрій Віталій Борисович

м. Тернопіль, вул. Тернавського, 5, кв. 159

Тел.: (0352) 28 57 39, 8 050 548 99 49


Король Тетяна Федорівна

с. Базаринці, Збаразький р-н

Тел.: 8 097 961 55 18


Марків Петро Євгенович

с. Сорока, Гусятинський р-н

Тел.: (03557) 5 55 51


Савченко Валерій Володимирович

с. Горішній Івачів, Тернопільський р-н

Тел.: 8 067 132 30 89, 8 067 726 57 93


Тихоліз Ніна Юріївна

с. Городниця, Підволочиський р-н,

Тел.: (03543) 3 57 29


Юхим Валерій Васильович

смт Коропець, Монастирський р-н

Тел.: (03555) 4 71 02


Відпочивальників учать вирощувати помідори


В агрооселях Тернопільської області відпочивальникам пропонують українську кухню і знайомлять із народними традиціями. Учать гаптувати борщівську вишиванку, пекти хліб у печі та коптити ковбаси, ловити рибу з човна на Дністрі. Ведуть у ліс збирати ягоди, гриби, лікарські трави. Олександра Стасюк із села Добрівляни Заліщицького району навіть учить вирощувати помідори в єдиній на Поділлі місцевості, де клімат близький до середземноморського.

Зараз ви читаєте новину «Семеняки обладнали півбудинку під пансіонат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі