понеділок, 16 квітня 2007 07:01

Селяни засіяли квітники городиною

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Марія Хом порається на своєму городі щодня із шостої ранку
Марія Хом порається на своєму городі щодня із шостої ранку

Свіжі зелену цибулю, редиску, кріп і капусту до Львова везуть із навколишніх сіл з ранньої весни до осені. У селі Гряда Жовківського району, за 6 км від обласного центру, на кожному обійсті вирощують городину на продаж.

По обидва боки від асфальтованої дороги вишикувалися півтора- та двоповерхові кам"яниці за металевими брамами. Крізь сітки огорожі видніються парники та перекопані городи.

Ряди з поліетиленових плівок на овальних каркасах при землі біліють навіть перед хатами. Квітників тут не розбивають — кожен клаптик землі засівають городиною.

На подвір"ях зранку ні душі.

— Хто в цю пору не на базарі — той на городі, — розповідає сільський голова Роман Дикий, 58 років. — Господині вдосвіта йдуть на маршрутку до Львова. Півтори гривні за дорогу — і за 10 хвилин на базарі. Та й машинами мішки возять, у селі багато хто має. А інші пораються на городі. Зараз картоплю садять, досівають. Біля землі роботи хіба взимку нема.

До 55-річної Марії Хом прямуємо відразу на город. Жінка виполює бур"яни з-поміж молодих паростків кропу. Поліетиленову плівку відгорнула набік.

— Я тут із самого ранку, — розгинає спину жінка.

Добре голландське насіння дороге — по 360 гривень за 100 грамів треба заплатити

Вона в синьому в чорний горошок фартушку. На ногах теплі плетені шкарпетки і тапочки.

— Тільки зеленина проклюнулась — уже і бур"яни пнуться. Полю щодня, — каже господиня.

Розповідає, що до роботи на городі в селі беруться із шостої ранку. Копають і полють грядки до вечора, потім збирають овочі та в"яжуть у пучки на продаж. Робота важка, але за весняно-літній сезон родина Хомів планує заробити 5–7 тис. грн.

— Наших заробітків усе одно не вирахуєш, — зітхає Марія Володимирівна. — Людина планує, а Бог керує. От дивіться, ми щороку сіємо моркву. Ранню возимо на базар, а решту здаємо закупівельникам. Позаторік за кілограм моркви нам платили по півтори гривні, а торік — всього по 40 копійок. А на базар мало надіємося — за день можеш уторгувати 150 гривень, а наступного і десятки не маєш. Насіння треба купити, добрива. За 50 кілограмів "нітроамофоски" віддавали цієї весни по 95 гривень.

Родина Хомів обробляє 15 соток городу біля хати, ще гектар мають у полі. Обробляють із сім"єю сина Романа. В урожайну пору Марія або невістка майже щодня на базарі. Кажуть, що найкращий торг — на сихівському "Шуварі". Зараз продають цибулю та редиску. За пучок цибулі просять до 2 грн, за редиску — до трьох. Через два тижні виторг зменшиться, бо перед травневими святами городина на базарі дешевшає до гривні-півтори.

До Львова Марію власним авто відвозить чоловік Мирон, 58 років.

— Щоби заїхати машиною на базар, треба заплатити 50 гривень, а ще за місце три-чотири, за довідку з лабораторії... — загинає пальці, спершись на держак лопати. — Буває, що день згаєш, а ні заробітку, ні роботи не видно. На Привокзальний чи Краківський ринок до прилавка не підступишся — з таким товаром до Львова щодня приїжджають сотні продавців. Часом торгу немає і з оптовиків ніхто не приймає. Тоді веземо городину додому, викидаємо на купу, бо й так пропаде. Як перегниє — знову на город, як добриво. Добре, що в нас "дев"ятка" є, а то на плечах носили би до маршрутки.

Марія йде відгортати плівку над грядкою з редискою та щавлем.

— Квасок непогано купують, ми щороку сіємо чималу грядку. Особливого догляду він не вимагає, росте добре, — додає Марія. — Тут салат маємо, розсаду капусти, буряки, моркву. Один врожай збираємо й іншим засіваємо — а чого земля має пустувати? Вирвемо редиску — посіємо огірочки, після огірків — салат чи цибулю. І так до пізньої осені. Буває, що за сезон збираємо з грядки три-чотири врожаї.

Раніше село Гряда славилося капустою. Тут вона була на першому місці. Тепер капусту садять лише для себе.

— Ґрунти виснажилися, — пояснює Роман Дикий. — Для себе садимо, а на продаж везти не вигідно. Добре голландське насіння дороге — по 360 гривень за 100 грамів треба заплатити. А інше немає чого й купувати, бо не вродить.

До гурту підходить старенька мати Марії. Спирається на ціпок.

— Якби мама не злягла, я з роботи не пішла би, — каже Марія (раніше вона працювала медсестрою у Львівській лікарні швидкої допомоги). — А так біля хати постійно, земля є — ну, то як працювати. А в селі не вся молодь до городів береться — шукають роботу в місті.

Ціни на городину на львівських базарах (грн за пучок)

Редиска    2,5–3
Цибуля    1,5–2
Кріп    1–1,5
Салат    3–3,5
Щавель    2,5–3
Порей    2–3

Зараз ви читаєте новину «Селяни засіяли квітники городиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі