Свіжі зелену цибулю, редиску, кріп і капусту до Львова везуть із навколишніх сіл з ранньої весни до осені. У селі Гряда Жовківського району, за 6 км від обласного центру, на кожному обійсті вирощують городину на продаж.
По обидва боки від асфальтованої дороги вишикувалися півтора- та двоповерхові кам"яниці за металевими брамами. Крізь сітки огорожі видніються парники та перекопані городи.
Ряди з поліетиленових плівок на овальних каркасах при землі біліють навіть перед хатами. Квітників тут не розбивають — кожен клаптик землі засівають городиною.
На подвір"ях зранку ні душі.
— Хто в цю пору не на базарі — той на городі, — розповідає сільський голова Роман Дикий, 58 років. — Господині вдосвіта йдуть на маршрутку до Львова. Півтори гривні за дорогу — і за 10 хвилин на базарі. Та й машинами мішки возять, у селі багато хто має. А інші пораються на городі. Зараз картоплю садять, досівають. Біля землі роботи хіба взимку нема.
До 55-річної Марії Хом прямуємо відразу на город. Жінка виполює бур"яни з-поміж молодих паростків кропу. Поліетиленову плівку відгорнула набік.
— Я тут із самого ранку, — розгинає спину жінка.
Добре голландське насіння дороге — по 360 гривень за 100 грамів треба заплатити
Вона в синьому в чорний горошок фартушку. На ногах теплі плетені шкарпетки і тапочки.
— Тільки зеленина проклюнулась — уже і бур"яни пнуться. Полю щодня, — каже господиня.
Розповідає, що до роботи на городі в селі беруться із шостої ранку. Копають і полють грядки до вечора, потім збирають овочі та в"яжуть у пучки на продаж. Робота важка, але за весняно-літній сезон родина Хомів планує заробити 5–7 тис. грн.
— Наших заробітків усе одно не вирахуєш, — зітхає Марія Володимирівна. — Людина планує, а Бог керує. От дивіться, ми щороку сіємо моркву. Ранню возимо на базар, а решту здаємо закупівельникам. Позаторік за кілограм моркви нам платили по півтори гривні, а торік — всього по 40 копійок. А на базар мало надіємося — за день можеш уторгувати 150 гривень, а наступного і десятки не маєш. Насіння треба купити, добрива. За 50 кілограмів "нітроамофоски" віддавали цієї весни по 95 гривень.
Родина Хомів обробляє 15 соток городу біля хати, ще гектар мають у полі. Обробляють із сім"єю сина Романа. В урожайну пору Марія або невістка майже щодня на базарі. Кажуть, що найкращий торг — на сихівському "Шуварі". Зараз продають цибулю та редиску. За пучок цибулі просять до 2 грн, за редиску — до трьох. Через два тижні виторг зменшиться, бо перед травневими святами городина на базарі дешевшає до гривні-півтори.
До Львова Марію власним авто відвозить чоловік Мирон, 58 років.
— Щоби заїхати машиною на базар, треба заплатити 50 гривень, а ще за місце три-чотири, за довідку з лабораторії... — загинає пальці, спершись на держак лопати. — Буває, що день згаєш, а ні заробітку, ні роботи не видно. На Привокзальний чи Краківський ринок до прилавка не підступишся — з таким товаром до Львова щодня приїжджають сотні продавців. Часом торгу немає і з оптовиків ніхто не приймає. Тоді веземо городину додому, викидаємо на купу, бо й так пропаде. Як перегниє — знову на город, як добриво. Добре, що в нас "дев"ятка" є, а то на плечах носили би до маршрутки.
Марія йде відгортати плівку над грядкою з редискою та щавлем.
— Квасок непогано купують, ми щороку сіємо чималу грядку. Особливого догляду він не вимагає, росте добре, — додає Марія. — Тут салат маємо, розсаду капусти, буряки, моркву. Один врожай збираємо й іншим засіваємо — а чого земля має пустувати? Вирвемо редиску — посіємо огірочки, після огірків — салат чи цибулю. І так до пізньої осені. Буває, що за сезон збираємо з грядки три-чотири врожаї.
Раніше село Гряда славилося капустою. Тут вона була на першому місці. Тепер капусту садять лише для себе.
— Ґрунти виснажилися, — пояснює Роман Дикий. — Для себе садимо, а на продаж везти не вигідно. Добре голландське насіння дороге — по 360 гривень за 100 грамів треба заплатити. А інше немає чого й купувати, бо не вродить.
До гурту підходить старенька мати Марії. Спирається на ціпок.
— Якби мама не злягла, я з роботи не пішла би, — каже Марія (раніше вона працювала медсестрою у Львівській лікарні швидкої допомоги). — А так біля хати постійно, земля є — ну, то як працювати. А в селі не вся молодь до городів береться — шукають роботу в місті.
Ціни на городину на львівських базарах (грн за пучок)
Редиска 2,5–3
Цибуля 1,5–2
Кріп 1–1,5
Салат 3–3,5
Щавель 2,5–3
Порей 2–3
Коментарі