субота, 19 липня 2008 07:15

Селяни врятували церкву від пожежі

У селі Нараїв Бережанського району Тернопільщини мало не згоріла церква Воздвиження Чесного Хреста, збудована 1830 року. У понеділок пополудні в купол храму вдарила кульова блискавка. Розряд потрапив на горище. Загорілося дерев"яне перекриття.

— Тоді й дощу великого не було, покропило трохи. А далі як блиснуло! Агафія Драбик, яка зразу біля церкви живе, якраз надворі була — мішки шила. Вона бачила, як величезний пояс вогню летів із неба й попав у храм. Одразу побігла дзвонити у дзвони, — згадує начальник Нараївського поштового відділення Катерина Цап, 41 рік.

За 20 хв. майже сотня людей збіглися до старого храму, привезли бочку з водою. Та на горище до вогню дістатися не могли — не досягали сходи. Стали виносити надвір церковне майно.

— Пожежники з Бережан десь за годину приїхали. Мали виклик в іншому селі, там стодола із сіном загорілася. Один із рятувальників у середину купола заліз. Вогонь зо дві години тушили, — продовжує Катерина Цап.

Увечері над селом була сильна гроза. Щоб не допустити нової пожежі, місцеві цілу ніч чергували біля храму.

Полум"я частково пошкодило дерев"яні конструкції купола. Збитки оцінюють у 200 грн — згоріли лише кілька дощок.

— Пожежа сталася через несправний громовідвід. Якби блискавка вдарила вночі й люди вчасно не спохватилися, могла б згоріти вся церква, — каже Олександр Чмиленко з обласного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.

Зараз ви читаєте новину «Селяни врятували церкву від пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі