субота, 26 липня 2008 07:10

Селяни огороджують картоплю колючим дротом

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  48-річна Марія Родзін (ліворуч) з 46-річною односельчанкою Євгенією Олексієвець радяться, як урятувати врожай від кабанів. Жінки сидять на веранді сільського магазину в селі Колки Дубровицького району на Рівненщині
48-річна Марія Родзін (ліворуч) з 46-річною односельчанкою Євгенією Олексієвець радяться, як урятувати врожай від кабанів. Жінки сидять на веранді сільського магазину в селі Колки Дубровицького району на Рівненщині

Жителі кількох сіл Дубровицького району Рівненщини два роки не можуть зібрати врожаю пшениці, жита й картоплі. Їхні поля щоночі розорюють дикі кабани.

Найбільше страждають села Колки та Заслуччя.

— Наші поля розкидані по різних урочищах — Барани, Між горами, Козаки, а це за 12 кілометрів від села, — каже колківчанин 51-річний Лаврентій Родзін. — Коли розпаювали колгоспні землі, кожному дісталося по шмату поля під лісом. Там ґрунт родючий — торф, а біля хати одна глина й пісок.

Картоплю селяни продають перекупщикам по 1 грн/кг. Або вимінюють на олію, крупи, мило та пральний порошок.

— З того і живемо, іншої роботи в районі нема, — зітхає дружина Родзіна 49-річна Марія.

Подружжя везе показати свій та сусідські городи. Дорогою у "Жигулі" підсідають ще люди.

— Отут мав 27 соток жита, а ті тварюки все понищили! — киває Лаврентій Родзін. — Жодного колоска не залишили.

— А оце був город Василя Хомича. Картопля так гарно цвіла! — сплескує в долоні 49-річна Раїса Яцута із Заслуччя.

Кабани розорюють поля вибірково. Старої картоплі не чіпають. Оминають капусту, кабачки та буряк. Риють жито і пшеницю.

— Раніше такого не було, — запевняє власник сільмагу Володимир Полуня, 50 років. — Ну, вийде одна-дві свині, кущик картоплі підриють. А тепер, буває, по городу пройдеться стадо — по 25–40 голів.

— Навіть по ягоди йдемо з ножем. Кожного тріску в кущах лякаємося. Один хлопчина просидів на сосні цілу ніч, ледве зміг від кабанів утекти, — переповідає Євгенія Олексієвець, 46 років.

У своїх бідах селяни винуватять приватне мисливське господарство "Залужжя", яке орендує землі неподалік їхніх полів.

— Чув, кабанів там спеціально кормлять, — каже Лаврентій Родзін. — А та тварюка може за ніч і 50 кілометрів пройти!

У приватному господарстві звинувачення заперечують.

— Кабани — державні, ми за ними наглядаємо, годуємо. Засіяли для них у лісі 30 гектарів кукурудзою та житом, — каже старший єгер Ярослав Сірко. — Але до селянських полів вони не доходять. Шість єгерів вартує у лісі цілодобово.

— Повірте, комерційної охоти я тут не влаштовую, — запевняє директор господарства Віктор Малаш. — Селяни захопили землі, які їм не належать. А потім жаліються. Нашої провини тут нема. Просто люди хочуть збити з нас грошей.

Єгері пропонують селянам під розписку "електропастухи" — дротову огорожу, що працює під слабкою напругою. Живиться від сонячних батарей або акумуляторів.

— Я привіз таких із Німеччини 10 штук. Кожен прилад вартує 300 євро, — додає Віктор Малаш. — Однак ніхто не хоче їх брати.

— І певно, що не візьму. Хтось інший вкраде, а мені плати, — обурюється Лаврентій Родзін.

Щоб захистити врожай від кабанів, селяни ставлять на городі по 10–12 опудал, натягують колючий дріт, дехто вмикає на ніч радіо на батарейках, обливає город фекаліями. Та нічого не допомагає.

Відстрілювати тварин люди не наважуються.

— За одного вбитого кабана треба заплатити 10 тисяч гривень збитків. Та ще додатково від 340 до 510 гривень штрафу, — попереджає 43-річний Микола Яцик з обласного управління лісгоспу.

Голова районної адміністрації Леонід Стрибулевич каже, компенсації селянам за розорені поля не передбачено.

— Нехай краще огороджують свою картоплю, — радить.

Зараз ви читаєте новину «Селяни огороджують картоплю колючим дротом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі