неділя, 11 березня 2007 17:33

Русинів визнали окремою нацією

Депутати Закарпатської обласної ради проголосували за те, щоби на державному рівні визнати національність "русин".

Надати статусу окремої національності закарпатці домагалися 1992-го, 2002-го та 2006-го. У Києві русинів не визнають через відсутність органу, який реєструє національності.

— Усі держави вже визнали русинів, — каже депутат Закарпатської обласної ради Євген Жупан, 56 років, який голосував "за". — Під час усеукраїнського перепису населення русинами назвалися 10 тисяч 90 закарпатців, а насправді я зібрав підписи 130 тисяч жителів області, активістів русинської організації. У сусідніх Словаччині, Угорщині, Польщі, Сербії та Хорватії русини є окремою національністю, мають свої школи, кафедри, навчаються рідною мовою.

За словами депутата Жупана, якби в Україні офіційно визнали русинів, держава фінансувала б функціонування русинських радіо та телебачення. Рішення обласної ради передбачає фінансування потреб русинської громади як національної меншини у розвитку мови, культури, освіти, збереженні традицій та звичаїв.

Зараз ви читаєте новину «Русинів визнали окремою нацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі