середа, 28 листопада 2007 07:06

Росохи винайшли саморобну переправу через гірську річку

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  68-річний Михайло Росоха показує підвісне корито, за допомогою якого переправляється через річку
68-річний Михайло Росоха показує підвісне корито, за допомогою якого переправляється через річку

Селяни Нижнього Бистрого Хустського району Закарпаття переправляються через гірську річку Ріку на підвісному кориті.

Село розташоване за 25 км від райцентру Хуст. Тягнеться уздовж русел двох річок — Ріки та Широкої. Протяжність Нижнього Бистрого — 26 км, а перебратися на інший бік гірських потоків селяни можуть лише через три дерев"яні мости. Тому люди винайшли новий спосіб.

68-річний Михайло Росоха зробив підвісне корито, за допомогою якого переправляє на протилежний берег Ріки людей, сіно, будматеріали, меблі, худобу. Його люлька складається з барабана та двох тросів, на які він прикріпив велику дошку. Щоби переправитися на інший бік, одна людина повинна крутити барабан на березі.

Інший винахідник 65-річний Михайло Росоха встановив свою люльку за 400 м від першої. Вона не потребує додаткового управління з берега.

— Я сідаю в каретку, прикріплену до нижнього тросу, беру гумовий шланг і перекидую ним по верхньому тросі, — розповідає Михайло Росоха-молодший. — Так перебираюся на інший берег. Змайструвати люльку довелося тому, що на тому березі Ріки, — показує рукою, — тільки одна моя хата стоїть.

Селяни Нижнього Бистрого жартують, що Михайло Росоха не хотів будувати міст. Кажуть, його дружина Ганна була в молодості дуже гарна й чоловік боявся, аби до жінки не приходили коханці.

Обидві переправи зачиняють на замок, бо 10 років тому в річку зірвався 60-річний Михайло Росоха. Чоловік загинув.

Зараз ви читаєте новину «Росохи винайшли саморобну переправу через гірську річку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі