пʼятниця, 18 травня 2007 07:03

Роман та Катерина Соловйови справили середньовічне весілля

Автор: фото із сімейного архіву Соловйових
  Весільна процесія йде вулицями Луцька. У центрі — молодята Роман і Катерина Соловйови
Весільна процесія йде вулицями Луцька. У центрі — молодята Роман і Катерина Соловйови

Роман Соловйов, 28 років, і Катерина Мельничук, 27 років, — члени Луцького клубу історичної реконструкції "Соколина вежа". Роман був одним із засновників першого лицарського клубу в місті. З Катею познайомився на лицарському турнірі. Зустрічалися одинадцять місяців й вирішили побратися. Роман запропонував нареченій справити середньовічне весілля в одязі XV ст.

— Ми зі сватами аж руками сплеснули, що традиційного весілля не буде, — каже Таїсія Мельничук, 48 років, мати нареченої. — Діти й від дружок і свашок відмовлялися. Ледве переконали їх через тиждень зробити весілля, як у людей — у ресторані, з гостями, вінчанням, традиційними стравами. Лише тоді з батьком дали згоду.

На весілля у середньовічному стилі наречені запросили 25 гостей. Усі, окрім батьків, прийшли в старовинному одязі XIV–XV ст. Хлопці одягнули обладунки, взяли мечі й списи. Дехто зайшов до РАЦСу босоніж.

— Середньовічну шлюбну сукню пошила сама, — каже Катерина Соловйова. — У нареченого поради не запитувала, бо не хотіла, щоб він бачив її до розпису. Кажуть, то недобра прикмета.

Дівчина використала домоткане полотно, оздобила сукню дерев"яними прикрасами — для цього розібрала старі коралі. Вбрання дошивала вночі із сусідкою, за кілька днів до урочистої церемонії. Сорочку та штани для нареченого замовили в ательє.

— За задумом, ми з Катериною зустрілися в замку Любарта, — каже Роман Соловйов. — Четверо лицарів з клубу "Святий Ґрааль" підготували для нас показовий виступ, подарували квіти. Я мусив взяти меча й битися за неї. Потім став навколішки і запропонував руку і серце. Вона навіть заплакала. Я трохи перенервував, бо мечем мені розсікли брову.

Від замку до РАЦСу наречені поїхали на автомобілях, бо не мали грошей на прокат коней. Попереду й позаду кортеж супроводжували байкери з клубу "Вестерн байкерс". На честь наречених лицарі влаштували вогняне шоу. Перехожі гадали, що то знімають історичний фільм.

— У загсі всі були шоковані, — усміхається Роман Соловйов. — Кілька разів до цього нам телефонували і перепитували, чи ми бува не передумали грати у перебиранців. Коли нас оголосили чоловіком і дружиною, хлопці голосно забили в барабани.

Гостину продовжили у Стировій вежі замку, де накрили столи з середньовічними наїдками. Дозвіл на це дав директор історично-культурного заповідника "Старий Луцьк" Тарас Рабан. Гостям подавали квашені за старовинними рецептами капусту і яблука, запечене м"ясо, страви з ріпи, квасолі. Хлопці з клубів історичної реконструкції подарували молодятам меча ручної роботи.

Середньовічне весілля обійшлося Соловйовим у 1050 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Роман та Катерина Соловйови справили середньовічне весілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі