середа, 23 квітня 2008 07:02

Роман Гупало програв 70 тисяч доларів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка 20-річні Олесь Тарнопільський (ліворуч) і Богдан Маркевич часом заходять до гральних закладів після занять. Кажуть, іноді виграють 20–50 гривень. Програють удвічі більше. Запевняють, що у
Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка 20-річні Олесь Тарнопільський (ліворуч) і Богдан Маркевич часом заходять до гральних закладів після занять. Кажуть, іноді виграють 20–50 гривень. Програють удвічі більше. Запевняють, що у

30 тис. американських доларів позики повинен повернути товаришам та родичам 26-річний Роман Гупало зі Львова. Чоловік програв гроші у салонах гральних автоматів. Він уже четвертий рік не може позбутися залежності від азартних ігор.

У батьків Романа, 50-річної Ольги та 55-річного Василя, є ще два сини. Діти часто відчували брак грошей — мати довго сиділа без роботи, батько працював підсобником, отримував небагато.

— Ще підлітком Роман захопився лотереями "Кено", — згадує Ольга Гупало. — Купував за останні гроші, щось там закреслював. Ми на це особливої уваги не звертали. Гадали, з віком зрозуміє, що легкого хліба немає.

Після армії Роман поїхав до Москви на заробітки. Згодом перебрався до Києва. Працював на будівництвах. Зароблені гроші відсилав додому.

— А за останні чотири роки не отримали від нього ні копійки, — продовжує мати. — Думали, кладе гроші на рахунок у банк. Або коханій дівчині робить дорогі подарунки. А коли спитала, де він тратить зароблене, відповів, що скоро усіх приємно здивує. Роман надіявся на великий виграш.

Чоловік щомісяця заробляв $900. Усю зарплату залишав у гральних закладах. За чотири роки програв зароблені $40 тис. І ще  $30 тис. заборгував співробітникам і родичам.

— Тепер вони телефонують і вимагають свої гроші, — плаче Ольга Гупало. — Товариш Романа розповів, що син тяжко працював і економив на хлібі. Мобільний телефон у кредит взяв, бо заплатити одразу не міг.

Про свою залежність Роман Гупало розповів матері півроку тому.

— Плакав, обіцяв, що більше до гральних автоматів і близько не підійде, — каже жінка. — А в лютому поїхав до Києва по зарплату і програв останнє.

Роман каже, коли заходить до грального закладу, не контролює себе.

Голова Асоціації практикуючих психологів Львівщини Ігор Корнієнко, 48 років, переконаний, що без лікарської допомоги чоловікові не обійтися.

— Залежність від гральних автоматів схожа на алкогольну та наркотичну. Це так званий психологічний наркотик, — говорить Корнієнко. — Від нього дуже складно звільнитися, таких людей важко лікувати. Алко- та наркозалежні під час лікування відчувають полегшення. У них проходить "синдром ломки". Люди із психологічними проблемами не відчувають, коли одужали.

Фахівці радять Гупалові звернутися по допомогу до психотерапевта Зіновія Онишка із Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні. Лікар до кожного хворого має індивідуальний підхід.

— У таку залежність можуть потрапити як 14-річний підліток, так і 50-річний чоловік, — продовжує Корнієнко. — Це, як правило, люди, які втратили цінності, розчарувалися у житті. Вони вірять, що гральні автомати допоможуть вирішити їхні проблеми. Після маленького виграшу думають, що можна виграти купу грошей. Тоді програють квартири, машини.

Роман Гупало повинен пройти не менш як 10 сеансів психотерапії.

— Його рідні мають усвідомити, що заборонами та сварками вже не допоможеш, — каже психолог. — Романові треба переключитися на щось інше.

У європейських країнах хворих із психологічними проблемами лікують у спеціальних закладах. В Україні таких немає.

Гральний автомат розтрощили молотком

17 квітня перед ратушею у Львові 30 членів Всеукраїнського об"єднання "Свобода" виступили проти грального бізнесу. Пікетувальники тримали плакати "Геть одноруких бандитів зі Львова!" та "Націоналісти проти ігрового бізнесу!".
Під кінець акції "свободівці" розтрощили гральний автомат молотком та битою.
— Цей вид бізнесу часто призводить до розбиття сімей, — зауважив депутат-"свободівець" Андрій Хомицький. — Нерідко люди йдуть на крадіжку, аби дістати гроші для гри. Такий бізнес потрібно видаляти із законодавства хірургічним шляхом.
У Львові за 2007–2008 роки закрили 600 закладів гральних автоматів.

Зараз ви читаєте новину «Роман Гупало програв 70 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі