четвер, 11 грудня 2008 19:43

Ректор Ярослав Кміт привіз студентам чаю

Ректор Ярослав Кміт привіз студентам чаю

"Владо! Не ігноруй студентство!" — плакат із таким написом прикрашає наметове містечко, що в понеділок з"явилося у сквері навпроти обласної ради. Чотири студенти університету "Львівський Ставропігіон" оголосили безстрокове голодування. Ще понад десяток щодня сходяться до наметів. Виступають проти закриття їхнього навчального закладу.

— За три дні акції ніхто з чиновників до нас не вийшов, — каже голова студентського страйкового комітету Ростислав Пелех, 20 років. — Вчора була сесія обласної ради — депутати нас також проігнорували. Тільки ректор університету Ярослав Кміт приїхав. Привіз гарячого чаю, ковдр.

Запевняє, що готові голодувати стільки часу, скільки треба буде:

— Студенти шоковані звісткою про закриття університету. Зараз усі почали писати дипломні роботи. А перед ким їх захищатимуть — невідомо. Так само не знаємо, як  складатимемо зимову сесію.

Серед голодуючих була одна дівчина — 17-річна Катя Стефаника. Але в середу вона припинила участь в акції.

— Застудилася й пішла додому. Переживаємо, як не підхопила би грип, — говорить Ростислав.

— Я обрала "Ставропігіон" після зовнішніх тестів. І тепер не хочу змінювати університет, — розповідає першокурсниця Мар"яна Бура, 17 років. — Навчаюся на психолога. Завтра нас мають вести на екскурсію в психлікарню на Кульпарківській. Тобто вже на першому курсі нам практично показують, як працюють психологи. В інших навчальних закладах такого немає.

Начальник обласного управління освіти й науки 48-річний Павло Хобзей вважає, що акцію ініціювало керівництво університету.

— Студенти "Ставропігіону" можуть перейти в будь-який інший вищий навчальний заклад і продовжити навчатися за ту ж оплату, — зазначає він. — Викладачі ж тиснуть на студентів. Адже якщо молодь залишить університет, вони залишаться без роботи.

Університет "Львівський Ставропігіон" створений 2003 року як наступник навчального закладу, який існував із 1483–1939-х при православному братстві. У "Ставропігіоні" навчалися 903 студенти й було 93 працівники. 4 листопада Державна акредитаційна комісія анулювала ліцензію університету за порушення законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Ректор Ярослав Кміт привіз студентам чаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі