понеділок, 27 серпня 2007 07:05

Проби води і ґрунту в Ожидові беруть тричі на тиждень

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Біля Ожидова в Буському районі на місці ”фосфорної” аварії Алла Войціховська(у центрі) з державної екологічної інспекції бере проби ґрунту
Біля Ожидова в Буському районі на місці ”фосфорної” аварії Алла Войціховська(у центрі) з державної екологічної інспекції бере проби ґрунту

"У перші дні їздили в Ожидів щодня. Тепер — тричі на тиждень. Беремо аналізи води і ґрунту", — розповідає Алла Войціховська, 34 роки, спеціаліст державної екологічної інспекції у Львівській області.

Мікроавтобусом екоінспекції під"їжджаємо до залізничної колії біля села Ожидів Буського району на Львівщині. Тут зійшли з рейок вагони з жовтим фосфором — отруйною речовиною.

— Поки що жодних перевищень не виявили, — веде далі еколог. — Брали проби ґрунту біля колії в ліску. При нормі 200 міліграмів на кілограм мали показники до 40. Спеціалісти з облдержродючості казали, що це навіть добре, бо наші ґрунти бідні на фосфор.

Біля колії тече невеликий струмок. Поряд — велика калюжа, утворена від піни, якою охолоджували перекинуті цистерни. Навколо юрмиться десяток робітників. Електропилкою зрізують дерева. Трохи далі екскаватор ковшем вигрібає воду. Алла виймає з чорного пакета дві пластикові банки. Звертається до водія мікроавтобуса Івана Поплінського, 48 років, аби той набрав воду спершу з струмка, а потім з калюжі.

— Туди я не піду, — показує чоловік на баюру. — Заляпаю сандалі.

Еколог просить робітників набрати води.

До місця аварії під"їжджає срібна "деу". Виходить сільська голова Ожидова Олександра Шах, 39 років, і голова Буської районної ради Володимир Замроз, 41 рік.

— Ви з екоінспекції? — цікавиться Замроз. — І яким методом будете визначати рівень забрудненості?

— Фотоелектроколорометричним, — відповідає еколог.

— Це добре. Нещодавно тут був один професор, спеціаліст по фосфору. Він навіть не зміг мені сказати, які бувають методи визначення, — розказує Замроз.

— Аналізи води будуть відомі вже ввечері, — каже Алла. — А ґрунту — завтра.

Еколог із водієм беруть проби ґрунту. Іван встромляє в землю металевого бура. Повертає його кілька разів навколо осі, дістає з землі. Алла лопаткою зішкрябує землю в пакет. Залізницею проїжджає електричка.

Піднімаємося на залізничний насип і прямуємо вздовж колії. За кілька десятків метрів болото під насипом закінчується.

— Тут, де все втрамбовано, ще кілька днів тому була така сама баюра, — каже голова сільради. — Уже все висушили, вирівняли. Те, що полишалися шматки фосфору завбільшки з сірничок, не становить жодної небезпеки.

За 15 хв. прямуємо назад до мікроавтобуса. Водій несе в руках пакети, в яких проби ґрунту і банки з водою.

— У пробах землі перевищень не зафіксовано, — зазначає Алла Войціховська наступного дня по телефону. — У потічку вода також була в нормі — 0,07 міліграмів на літр при нормі 3,5. А ось у воді, яка була над землею, зафіксовано перевищення норми в 4,6 разу.

Працівники екоінспекції їздять на місце аварії тричі на тиждень. Минулого тижня робили заміри разом зі спеціалістами з Польщі. Експерти з Підкарпатського воєводського інспекторату охорони довкілля перевищення норм шкідливих речовин не знайшли.

Польські експерти з Підкарпатського воєводського інспекторату охорони довкілля підтвердили, що перевищення норм шкідливих речовин не виявлено.

Зараз ви читаєте новину «Проби води і ґрунту в Ожидові беруть тричі на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі