середа, 26 грудня 2007 07:08

Прикарпатський акацієвий мед визнали найкращим у світі

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  На першому зимовому фестивалі в Івано-Франківську пасічники Богдан Паркулаб (розливає мед) та Роман Філевич пригощали покупців кавою з медом
На першому зимовому фестивалі в Івано-Франківську пасічники Богдан Паркулаб (розливає мед) та Роман Філевич пригощали покупців кавою з медом

Напередодні новорічних свят у Івано-Франківську відбувся перший фестиваль карпатського меду. Бджолярі з усієї області продавали липовий, акацієвий, каштановий мед, пилок квітковий, прополіс, забрус.

Із діжок на торговиці перед міською ратушею розливають рідкий гречаний мед, що не кристалізується. Пасічник Роман Філевич, 41 рік, радить брати  карпатський. Бджоли збирають його в горах. За сезон бджолосім"я заготовляє не більше 6 л.

Гуцули знають: гірський мед, зібраний у червні-липні, найцінніший для лікування застудних захворювань.

Роман Васильович тримає дві пасіки. Має близько 90 бджолосімей.

— Рік був невдалим через суху спекотну погоду, — каже чоловік. — Одна бджолосім"я заготовила десь до 22 літрів меду — це дуже мало.

На фестивалі пасічники діляться рецептами консервації, секретами приготування м"ясних страв із медом, пригощають вибагливих городян кавою, звареною за особливим рецептом.

— Готуємо напій на меді. Маю друзів в Іспанії. Вони передають кавові зерна, — ділиться Роман Філевич. — Напій заварюємо, чекаємо, доки трохи захолоне, й тоді додаємо бджолиного продукту. Вживають таку каву охолодженою, бо при нагріванні корисні речовини руйнуються.

Бджолярі кажуть: дізнатися, чи додавали в мед цукор, можна лише у спеціальній лабораторії.

— Добре, якби нашим школярам та солдатам у раціон внесли мед, — приєднується до розмови голова Івано-Франківської асоціації розвитку бджільництва "Галичина" Богдан Паркулаб, 60 років. — Ми хочемо розробити програму для області, щоб люди споживали більше меду.

Продавці жартують: їжте один мед — і тонкого кишечнику людині не потрібно. Цей продукт повністю засвоюється в ротовій порожнині та розщеплюється в шлунку.

На стелажах виставлені баночки меду з акації.

— В Австралії цього року на міжнародному з"їзді бджолярів наш акацієвий мед зайняв перше місце, — говорить Богдан Паркулаб. — Україна входить у світову п"ятірку з виробництва меду. Та ми багато експортуємо, а наше населення не споживає в достатній кількості цього продукту. Середньостатистична людина у нас їсть 250 грамів меду на рік, у Європі — десь 5 кілограмів, у Японії — понад 10.

Ціни на мед підскочили по всій Україні. У середньому просять 28–30 грн за літр. Кілограм квіткового пилку та забрусу продають по 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Прикарпатський акацієвий мед визнали найкращим у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі