четвер, 04 вересня 2008 19:06

При варикозі допомагають п"явки

Автор: фото: Віталій Грабар
  Галина Кіндзер, медсестра медичного центру ”Гірудо-мед” у Львові, ставить п’явки на нозі Віри Приходько. Під час сеансу на тілі жінки одночасно присмокталися шість п’явок
Галина Кіндзер, медсестра медичного центру ”Гірудо-мед” у Львові, ставить п’явки на нозі Віри Приходько. Під час сеансу на тілі жінки одночасно присмокталися шість п’явок

58-річній львів"янці Вірі Приходько варикоз дістався у спадок від мами. Каже, випнуті вени мають усі жінки в їхній родині. В останні роки ноги почали боліти та набрякати.

— Особливо права мене мучить, — говорить жінка. — Нижче коліна почервоніла та розпухла так, що ступити тяжко.

Прийти до Львівського медичного центру "Гірудо-мед" їй порадила сусідка. 86-річна жінка мала гострий тромбофлебіт. Після двох сеансів у "Гірудо-меді" у неї зникли почервоніння та набряки.

Приходько відвідує гірудотерапевтів двічі на тиждень. Жінка прийшла до центру на четвертий сеанс. Чекає на процедуру на тапчані, підгорнувши низ сукні, щоб лікарям було зручніше ставити п"явки. Вони обліпили стінки трилітрових банок, що стоять поряд на столі.

— У нас із варикозом кожен третій пацієнт. Люди знають про цілющий ефект при цьому захворюванні, тому й звертаються, — розповідає гірудотерапевт Лідія Кулевська, 50 років. Лікар витягає чорну п"явку з банки пластиковою ложкою. Кладе її до меншої скляної баночки та приставляє до ноги. На тілі вже є дві п"явки. Вони присмокталися в ділянці підшлункової залози на животі.

— Вони вразливі і до звуків, і до спалахів, через це можуть не захотіти присмоктатися, — каже лікар. — Я жартую, що їх треба погладжувати по спинці, щоб заспокоїти. П"явка висмокче за сеанс від п"яти до 20 мілілітрів крові.

Гірудотерапевт слідкує, щоб п"явка обрала місце в потрібній ділянці. По усьому тілі одночасно розмістили шість штук.

— Нічого неприємного не відчуваю, — розповідає Віра Приходько. — Перші 10–15 хвилин пече, як кропива, а потім проходить. Мені пояснили, що один із ферментів у слині п"явки обезболюючий.

За годину п"явки на тілі пацієнтки набрякають та відпадають. На місцях укусів лікарі роблять перев"язки. Через ферменти в слині п"явок кров не згортається. Місця укусів кровоточитимуть ще 10–12 год.

— Слина п"явки розріджує кров, знищує тромб та має протинабрякову дію. Це важливо при варикозі, — зауважує лікар. — Гірудотерапія має цілющий ефект при багатьох недугах серцево-судинної системи. Із допомогою п"явок у нас відновлювався після інсульту 40-річний чоловік. У нього була ослаблена права частина тіла, дещо змазана вимова. Йому порадив звернутися до центру невропатолог. Чоловік пройшов 12 процедур. Після курсу лікування він краще володів рукою та ногою.

Щодня до закладу приходять 12–15 пацієнтів. Наймолодшому — 5 років. На процедури ходила дівчина, хвора на дитячий церебральний параліч. Для дорослих вікового обмеження немає.

Лікар може призначити від п"яти до 15 процедур по одній-сім п"явок щоразу. Одна коштує 19 грн. У вартість входить обстеження та консультація лікаря.

Львів"ян лікують донецькими п"явками

До львівських гірудотерапевтів п"явки привозять із біофабрики "Біокон", що в Донецьку.
— П"явку використовуємо як одноразовий шприц, — каже гірудотерапевт Львівського медичного центру Лідія Кулевська. — Після процедури їх утилізуємо. Розчиняємо в дезрозчині. Утворюється желеподібна маса, яку спускаємо в унітаз.
П"явки можна купити і в аптеці на вул. Соборній. Ціна від 7 до 8,6 грн за штуку. Однак лікарі радять не займатися самолікуванням.
— За ними потрібен спеціальний догляд, — веде далі. — Якщо п"явка млява, вона не придатна для лікування. До того ж пацієнти зупиняють кров одразу після процедури, а цього не слід робити, бо з кров"ю виходять токсини.

Зараз ви читаєте новину «При варикозі допомагають п"явки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі