вівторок, 06 листопада 2007 07:14

Президентові подарують картину нащадка Ярослава Мудрого

Полотно "Осінь" тернопільського художника Сергія Львова збираються вручити президенту України Вікторові Ющенку. Музейна вартість картини — 5 тис. грн.

— Вартість полотна не можна вимірювати грошима, — розповідає 42-річний письменник Борис Гуменюк, який збирає полотна для виставки. — Картина "Осінь" — одна з найкращих. Це  українська планета на одному полотні. Там зображено захід сонця, жінок, які перуть одяг у річці, селян, що копають картоплю, маленьку дитину. Автор теж незвичайний. Він був російським аристократом, прямим нащадком Ярослава Мудрого. Іменем тітки Сергія Львова — графині Шереметьєвої — названо два московські аеропорти.

Родину Львова репресували 1937-го. Російський князь сидів у Казахстані та Сибіру. До Тернополя потрапив випадково.

— Коли повертався з таборів, попросив квиток до Тирасполя, а п"яний касир не зрозумів і продав до Тернополя, — веде далі Гуменюк. — У цьому місті він жив і малював. На усіх полотнах — українські краєвиди. Художник помер 1993 року. Про митця не знали. На його шедеврах спали бомжі, а одне полотно навіть повісили на стіну тернопільського секс-шопу.

Після смерті Львова його картини почав збирати місцевий композитор Богдан Климчук. Він передав їх Гуменюкові для виставки.

Зараз ви читаєте новину «Президентові подарують картину нащадка Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі