четвер, 30 жовтня 2008 17:20

Прем"єр канадської провінції приїде до родичів

У село Завидче Радехівського району 15 листопада приїде прем"єр-міністр канадської провінції Альберт Ед Стельмах, 57 років. У цьому селі жили його дід і баба. 1898 року вони виїхали до Канади.

У Завидчому живе в новому будинку сім"я двоюрідної сестри канадця — 61-річної Марії Тарас. Дім, в якому побралися його дід Микола та баба Теодора, не зберігся.

— Ми тільки весною дізналися з газети "Голос України", шо в нас родич такий видатний, — каже донька Марії Тарас, Леся, 38 років. — Улітку приїхав їхній міністр культури, ше двоє з посольства й сказали шо скоро приїде Ед із офіційним візитом. Кажуть, буде з дружиною, і 15 охранніків з ними. Не знаємо, чи зайде до нас у хату. В селі вже прибирають школу, церкву та клуб. Упорядкували цвинтар, думали там похований другий дід Стельмаха. Але то неправда. Його похоронили біля дороги на Миколаїв. Там усіх холєрників ховали.

У селі ями на дорозі засипають камінням.

— Дали мені в розпорядження дев"ять робочих. Дорога й справді була страшна. Асфальтовану дорого робити, то ми так зараз підлагодимо, — розповідає сільський голова Ганна Мельничук. — При Радехівській райадміністрації створена комісія з підготовки візиту Еда Стельмаха. Грошей не дали. Маємо двох місцевих інвесторів. Трохи самі скидаємося. В школі діти покажуть гостеві виступ, а в церкві буде коротка молебень.

У Завидчому живе майже 400 людей.

— Грошей не виділили, бо не передбачені бюджетом, — запевняє голова районної адміністрації Мирослава Костюк, 50 років. — У Радехові поведемо Еда Стельмаха в школу мистецтв. Покажемо й подаруємо роботи, зроблені дитячими руками. Потім покажемо виставку фотографій, присвячену переселенню українців у Канаду. В той 1898 рік із Завидчого переїхали туди половина населення.

Альберт — одна з провінції на заході Канади. 2006-го главою її уряду став Ед Стельмах. За 13 років політичного життя в Канаді заробив прізвисько Чесний Ед.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр канадської провінції приїде до родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі