пʼятниця, 16 травня 2008 07:07

Поля закарпатських фермерів спустошують дикі кабани

Із десяток сіл Виноградівського району Закарпаття страждає від набігів диких кабанів. Щоночі свині нападають на городи, фермерські посіви і з"їдають кукурудзу, картоплю, зернові. Це триває четвертий рік, відколи поголів"я тварин у єдиному природному на Закарпатті ареалі їхнього проживання різко збільшилося.

— Кабани мешкають на величезному острові у 700 гектарів посеред річки Тиси, — розповідає голова Дротинців на Виноградівщині Микола Богля, 45 років. — Той острів від сільських городів знаходиться за 50 метрів. Лише на вулиці стемніє, свиноматка збирає своє чадо — і до нас на ниви. Свиня стає посередині рядка і всі стебла кукурудзи пригинає до землі, а малі йдуть за нею і їдять молоденькі качани. За ніч спустошують гектар кукурудзи. Або вилизують язиком із землі кожну зернину пшениці, посіяну господарями напередодні.

Під"їжджаємо з війтом до Тиси. На протилежному березі, за 30 м, — кущі, дерева, чагарники. Там живуть дикі кабани. Кілька тварин мешкає в заказнику "Чорна Гора". Удень вони сплять, уночі шукають їжу.

— Проблема в тому, що в Україні згідно з законодавством можна відстрілювати тільки 25 відсотків кабанів, а 75 відсотків залишають для розплоду, — каже голова. Він також мисливець. — Хоча за кордоном усе навпаки — відстрілюють 75 відсотків диких тварин. А плодяться вони занадто швидкими темпами. От коли почало не вистачати їжі, свині стали заглядати на сільські городи.

Поряд із островом — 42 фермерські господарства площею 1–3 га кожне. Найбільші набіги кабанів бувають двічі на рік — навесні, коли засівають городи, і в липні, коли з"являються молоді качани — найсмачніші для свиней.

— Вони мають хорошу пам"ять, — говорить війт. — У засушливі роки самка дикого кабана може пройти кілька кілометрів до того місця, де два чи три роки тому знайшла собі їжу.

Аби вберегти городи, селяни вночі виходять на варту.

— Але кабан — хитра тварина. За 200 метрів обійде те місце, де його піджидають, і почне з протилежного боку їсти кукурудзу, — пояснює Богля. — За весь минулий рік наробили шкоди на 20 гектарах землі. Тепер люди й удень бояться виходити в поле. Хоча ми пояснюємо, що кабан вдень на городи не прийде.

Серед постраждалих — фермер Адальберт Мезев із Дротинців. На Чорній Горі чоловік посадив добірну виноградну лозу, але дикі тварини все з"їли.

— А в низовині на полі висіяв кукурудзу елітного французького сорту, — розповідає Мезев. — Та за одну ніч утратив весь урожай.

Крім Дротинців, від набігів потерпають села Фанчиково, Нове Село, Вилок, Чорнотисово, Теково та ще кілька. Їх голови постійно звертаються до районної й обласної рад за допомогою. Вирішити проблему пообіцяли в Державному комітеті лісового господарства. Мовляв, вноситимуть зміни до закону, за якими дозволятимуть відстрілювати понад 25% кабанів.

— Ми порадили селянам подавати в суд на товариство мисливців і рибалок, яке відповідає за регулювання рівня щільності свиней на острові, — каже Юлія Пелешкей, 44 роки, з Асоціації фермерів і приватних землевласників Закарпатської області. — Але поки що жодна з п"яти справ, що розглядаються, не задоволена судом. Із одного боку, це радує. Просто так відмовити людям бояться.

Скільки саме кабанів живе на острові, сказати важко.

— В управлінні лісового господарства запевняють, що не більше норми — 30 особин на тисячу гектарів, — веде далі Пелешкей. — Але селяни стверджують, що бачили свиней окремими стадами — по 30 голів. У Виноградівському районі їх вже більше 500 штук. Розмножуються швидкими темпами — кожна самка може двічі в році привести по 10 малих. Але комусь, напевно, цікаво, щоб кабани розмножувалися для полювання, — припускає жінка. — Минулого тижня колеги з сусіднього Берегівського району скаржилися, що тварини почали вже й до їхніх наділів підступати. Багато свиней переходять до Закарпаття з сусідніх Угорщини й Румунії, звідки їх витісняють тамтешні мисливці.

Зараз ви читаєте новину «Поля закарпатських фермерів спустошують дикі кабани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі