вівторок, 08 травня 2007 07:03

Пивний клуб назвали на честь броваря Роберта Домса

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  У перший вечір роботи ”Хмільного дому” перед відвідувачами виступав гурт ”Свята Ватра”
У перший вечір роботи ”Хмільного дому” перед відвідувачами виступав гурт ”Свята Ватра”

У вівторок на вулиці Клепарівській, 18 у Львові відкрили пивний клуб "Хмільний дім Роберта Домса". На першому поверсі — крамниця сувенірів, музей пивоваріння та невеликий зал для відвідувачів. У підвалі — чотири пивні зали. Одночасно тут можуть випити пива 240 відвідувачів.

— Назву вибрали неспроста, — розповідає директор "Хмільного дому" Сергій Калинюк, 42 роки. — У Львові переповідають історію про львівського броваря Роберта Домса. Чоловік спорудив цю будівлю поряд із Львівською пивоварнею. Подейкували, що Домс щодня до сходу сонця випивав чотирилітрову гальбу свіжозвареного пива. Гальбу приносила молоденька служниця Зося, з якою він потім одружився. Про долю Роберта та Зосі написав у своїй "Львівській застільній" композитор Анатолій Кос-Анатольський: "Продав пан Домс броварню й, забравши Зосю гарну, поїхав у Швейцарію, в похміллі молодім...".

— Я спробувала розшукати нащадків Домса через друзів у Швейцарії, — розповідає ведуча презентації клубу Леся Антонович, 46 років. — Мені надійшла відповідь, що Домс — знаний аферист. Однак згодом з"ясувалося, що це не наш пивовар — у прізвищах відрізняється одна літера.

У залах попід стінами великі дерев"яні столи з лавками. Тьмяно, горять бра, деякі відвідувачі запалили на столах свічки. В одному з залів є підвищення — сцена. У клубі виступатимуть музиканти. Першими грали джазові гурти, які приїхали на фестиваль "Флюгери Львова". У перший вечір виступав естонсько-український гурт "Свята Ватра". На концерти фестивалю квитки коштують 50 грн, після його закінчення вхід до "Хмільного дому" буде безкоштовним.

У домі Домса півлітрова гальба "Львівського" коштує 4,5 грн, "Карлсберга" — 9 грн. Таріль з печеними броколі, цвітною капустою, перцем та помідорами під назвою "П"яні броварі" коштує 25 грн, 200 грамів свинячих реберець — 22 грн, порція домашніх ковбасок — 22 гривні.

— Більшість страв готуємо на пиві, — розповідає заступник директора з питань менеджменту Наталя Лозинська. — Зараз підбираємо рецепти. На повну потужність кухня працюватиме в червні.

Із 1982 року в приміщенні на Клепарівській, 18 був популярний пивний ресторан "Золотий колос". У середині 1990-х заклад закрили. Останніми роками приміщення пустувало.

Зараз ви читаєте новину «Пивний клуб назвали на честь броваря Роберта Домса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі