четвер, 10 лютого 2011 17:15

Після краснухи може бути викидень

"Правда, що по області ходить краснуха? Я нею не хворіла. Зараз чекаю другу дитину, 12-й тиждень вагітності. Кажуть, ця хвороба дає серйозні ускладнення".

Запитує Наталія Вертелецька, 29 років, Львів.

Відповідає Наталія Тімко, головний позаштатний епідеміолог Головного управління охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації:

— Так, маємо підвищений рівень захворювання на краснуху. Якщо 2009 року в області на неї захворіли 13 осіб, 2010-го ми мали 32 випадки, а за січень цього року — вже 19. Краснуха має циклічний підйом захворюваності раз на п'ять років. Зараз в основному хворіють люди 1981–1986 років народження.

Це захворювання небезпечне ускладненнями, особливо для вагітних у першому триместрі. Якщо вагітність у хворої не закінчується самовільним викиднем, то висока ймовірність, що дитина народиться з вадами зору, слуху, серцево-судинними захворюваннями, можлива розумова відсталість. Зараз дві вагітні на Львівщині з підозрою на краснуху перебувають в інфекційній лікарні. Вирішується питання переривання вагітності, якщо лабораторно буде підтверджено цей діагноз. Діти переносять захворювання легше. Хоча теж можуть бути ускладнення — пневмонії, отити, артрити.

У перший день недуги у 75–90 відсотків хворих на обличчі, шиї та за вухами з'являються круглі рожево-червоні дрібні плями, через добу на всьому тілі. Підвищується температура, збільшуються лімфатичні вузли. Висип тримається дві-три доби.

Зараз ви читаєте новину «Після краснухи може бути викидень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі