середа, 17 жовтня 2007 07:06

Підприємців за завищення цін на продукти штрафуватимуть

  Заступник губернатора Львівської області Іван Стефанишин
Заступник губернатора Львівської області Іван Стефанишин

"Ціни на продукти найбільше залежать від вартості сировини. А вона на світовому ринку дуже подорожчала", — говорить заступник голови Львівської облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин.

— Cитуація з цінами нестабільна не лише в Україні, а й у інших країнах СНД та Європи, — пояснює Іван Миколайович. — Порівняно з минулим роком закупівельна ціна на соняшник зросла вдвічі — тому й подорожчала олія. Особливо стрімко зростають ціни на збіжжя. Нині тонна зерна коштує 350 доларів, до березня воно може подорожчати ще на 50. А від вартості зерна залежить ціна багатьох продуктів. Із нього виготовляють корми, а в собівартості продуктів тваринництва вони займають 60 відсотків.

Яка "заслуга" у подорожчанні продуктів посередників?

— Торгівельна надбавка на хліб становить понад 50 відсотків, на інші продукти — майже 30. При тому, що норма — 15. Здорожують товари і супермаркети. Наприкінці осені люди почнуть вирізати худобу і супермаркети знижуватимуть закупівельну ціну на м"ясо. Але продаватимуть його не дешевше, а навпаки — дорожче.

Львівська ОДА підготувала акт про адміністративне регулювання цін на соціальні продукти. Ми вимагаємо обмежити рентабельність до 5 відсотків та торгову надбавку — 10 відсотків. Якщо бізнесмени й далі накручуватимуть ціни, рішення набуде чинності. Їх штрафуватимуть.

Чи вплинуло на вартість продуктів проведення позачергових виборів?

— Не напряму, але вплинуло. У партійних програмах усі обіцяли підвищення зарплат, пенсій. Кожен, хто займається торгівлею, чує це й автоматично підвищує ціни. Це так звана інфляція очікувань.

Підвищення цін поліпшить прибутки сільського виробника?

— Певною мірою. В умовах ринкової економіки збільшення собівартості продукції з одного боку виправдане. Село не може весь час працювати собі в збиток. Виробники яловичини цьогоріч працювали із рентабельністю мінус 6 відсотків, свинини — мінус 36. То чому вони не можуть підвищити ціни на продукцію?

Цього року закупівельна ціна на літр молока із 35 копійок зросла до гривні. Селянам стало вигідно його продавати. Уперше за останні кілька років рентабельність молокопереробних підприємств сягає 8 відсотків.

Що робити людям, які живуть на мінімальну зарплату?

— Управління соціального захисту мало б дотувати малозабезпечених людей, компенсуючи витрати при зростанні цін. Однак такі кошти можна закласти лише у наступний бюджет-2008.

У містах треба розширяти оптові ринки, влаштовувати ярмарки, де можна купити продукти без націнок. У Львові ми провели чотири таких ярмарки.

Потрібно прийняти закони "Про молоко й молокопродукти", "Про м"ясо та м"ясні вироби", які передбачали б ліцензування. 30 відсотків виробників хліба працюють без ліцензії. Дехто навіть не має документів на інгредієнти. А їхня діяльність, виявляється, є законною, бо вони зареєстрували себе як підприємці.

Уряд має побудувати економіку з єдиними правилами гри для всіх. Нині кожен рятує свій бізнес за чийсь рахунок.


Ціни на продукти харчування на ринках західних областей, грн


   Львів Луцьк  Рівне  Тернопіль 
 Яйця (шт.)  0,56  0,55  0,53  0,55
 Хліб (600 г)  2,10  2,20  1,85  2,60
 Молоко (літр)  2,70  2,50  3,00  2,60
 Картопля (кг)  1,70  2,00  2,00  1,80
 Свинина (полядвиця) (кг)  35,00  35,00  37,00  39,00
 Яловичина (кг)  30,00  30,00  30,00  32,00
Зараз ви читаєте новину «Підприємців за завищення цін на продукти штрафуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі