вівторок, 08 квітня 2008 07:09

Під напругою...

До Львова вони приїхали з Хмельницького. Уже 20 років як живуть у гуртожитку. Приватизувати не можуть. Не дозволяє підприємство, на балансі якого перебуває приміщення. Але заборона вибіркова. Нові мешканці гуртожитку без проблем отримують документи для приватизації. Люди приїхали, аби з"ясувати, чому одним можна, а іншим — ні. Саме у Львові розташований центральний офіс товариства "Електро", і якраз мали відбутися збори акціонерів. Але люди поїхали до Хмельницького ні з чим...

Розказати про свої біди було нікому. Збори акціонерів не відбулися. Керівництво "Електро" проігнорувало скликане зібрання. Кабінет голови правління Ярослава Тринцолина зачинений. Був лише член правління Григорій Невідомський. Він каже, збори не відбулися з вини реєстратора, тобто "Світоч-промреєстру". Саме це товариство веде реєстр усіх 900 акціонерів ЗАТ "Електро". Невідомський переконує:

— Якби через 15–20 хвилин принесли цей реєстр, то ми провели б збори. А так вони не відбулися з вини реєстратора.

Слова Невідомського відповідають дійсності лише в тому, що збори не відбулися. Щоправда, інші акціонери впевнені: вони не відбулися саме з вини діючого керівництва на чолі із Ярославом Тринцолиним. Акціонер Володимир Приймак каже, що в центральному офісі "Електро" ніщо не нагадувало про те, що тут має пройти зібрання акціонерів: — Не було керівництва, яке в таких випадках бігає і зустрічає людей. Не було навіть столів для реєстрації. Ніхто не збирався проводити ці збори.

У приватній розмові Григорій Невідомський сказав, що по реєстр ніхто не їздив. Тобто в керівництва "Електро" зник інтерес до зборів, які воно само скликало.

Поява нових власників переплутала плани діючого керівництва щодо ліквідації товариства

Причина зриву, як з"ясувалося, зовсім не в реєстраторі. Юрій Алексійчук, акціонер рівненського управління товариства "Електро", впевнений, що під час нинішніх зборів планувалося змінити статус управлінь. Їх вісім. Нині це структурні підрозділи "Електро". А на зборах планувалося зробити їх самостійними юридичними особами. Це означало б ліквідацію ЗАТ "Електро". Підприємство займається будівництвом і обслуговуванням високовольтних ліній електропередач у Західній Україні. Саме від товариства залежить освітлення регіону.

Юрій Алексійчук каже, що керівники управлінь уже нині ставляться до очолюваних ними структур як до власних князівств.

— Вони під тиском і шантажем викупили у працівників цінні папери. Мають 50 і більше відсотків акцій. Вони стали власниками того майна, яке було надбано десятками років. Ті акціонери, які вийшли на пенсію, сподівалися отримувати до заробленого 50 чи 100 гривень дивідендів. Але не отримали жодної копійки.

На збори з"явилися не всі власники акцій. Не має сенсу їхати з Чернівців чи Луцька до Львова, маючи в кишені кілька цінних паперів. Тому представляти свої інтереси доручають керівникам управлінь. А ті це роблять як хочуть.

Понад 60% акцій належить 20 особам. Серед них голова правління Ярослав Тринцолин та керівники регіональних управлінь. Отримати контроль вдалося у традиційний спосіб — за допомогою додаткової емісії акцій. 2007-го було прийнято рішення про збільшення статутного капіталу на 50%. 75% випущених акцій викупило керівництво. Але зробило це за рахунок самого ж підприємства. Тобто ЗАТ "Електро" надавало своїм працівникам позичку з конкретною метою: для придбання акцій. Але позичку отримувала обмежена кількість людей.

Не виключено, що акції купували за рахунок дивідендів. 2006 року товариство отримало чистого прибутку понад 4 млн грн. Але на зборах було вирішено направити ці кошти на розвиток підприємства. Єдине, що було придбано минулого року, то це мікроавтобус "газель". Куди направили решту грошей — невідомо. Звіту фінансово-господарської діяльності ніхто не бачив і не чув. Його мали оприлюднити під час зборів, які не відбулися.

— Не вкладаючи ні копійки, товариство працює з прибутком. Тільки цього прибутку за 2006 рік було 4 мільйони гривень. Але дивідендів виплачено — нуль,— не приховує здивування Володимир Приймак. Він один із нових акціонерів підприємства, яким належить 30% акцій. Маючи майже третину акцій, нові власники не мають жодного контролю над підприємством. Хоча згідно зі Статутом, аби впливати на підприємство, достатньо мати у портфелі 10% акцій. Зокрема, це дає право вимагати проведення аудиту. Але численні прохання дозволити провести перевірку фінансового стану залишилися без відповіді. Так само було проігноровано прохання нових акціонерів включити у реєстраційну комісію їхніх представників та надати для ознайомлення статутні документи.

Схоже, поява нових власників переплутала плани діючого керівництва щодо ліквідації товариства. Втім, Григорій Невідомський запевняє, що "ні про який рух майна товариства та його продаж не йдеться. Це неможливо зробити без загальних зборів". Щоправда, на зборах, які не відбулися, якраз і планувалося розглянути питання щодо реорганізації ЗАТ "Електро". Про яку саме реорганізацію йдеться — ліквідацію, злиття, поглинання чи щось інше — невідомо.

— Власники відчули, що у них підошви горять, вони почали втікати, — впевнений Юрій Алексійчук.

Але не виключено, що повернуться. Ще одні збори заплановано на початок травня. Порядок денний такий самий. Також планують знову приїхати до Львова працівники "Електро" з Хмельницького. Кажуть, їх буде більше. Вони не хочуть залишитися без гуртожитку і без роботи.

Зараз ви читаєте новину «Під напругою...». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі