понеділок, 05 березня 2007 16:38

Петро Пінчук здає голубів весільним парам

Автор: фото: Валентин ЛЮПА
  Петро Пінчук з білим спортивним голубом біля голубника, який він спорудив на подвір’ї свого будинку, що неподалік від центру Луцька
Петро Пінчук з білим спортивним голубом біля голубника, який він спорудив на подвір’ї свого будинку, що неподалік від центру Луцька

Голубник 55-річного військового пенсіонера Петра Пінчука розташований за 500 метрів від центрального майдану Луцька. Арка в будинку на вулиці Винниченка веде у подвір"я. Ліворуч від проїзду невеликий рожевий будинок, прикрашений квітами. Поряд обгороджений сіткою вольєр розміром десь три на три метри. У ньому літають голуби.

— У третьому класі, коли жив у селі Надчиці Млинівського району біля Рівного, почав збирати звичайних голубів, — розповідає Пінчук, відкриваючи ключем будинок. — Зробив для них дерев"яний домик на стовпах. Потім сусід дід Микита дав мені кількох породистих птахів. Доки служив в армії, закинув це заняття. А 1992-го отримав дозвіл міськради поставити голуб"ятню тут. Зараз маю 30 декоративних і 16 спортивних голубів: волзькі красногруді, ростовські білогруді, чорнопеги-турмани. Живу поруч, — киває на під"їзд найближчого будинку.

Лучанин каже, що прибутку з птахів не має, тримає їх для власного задоволення.

— Знаю тільки одного чоловіка з Росії, який казав, що піднявся на голубах. Розводив і продавав волзьких красногрудих.

Заходимо до вольєра. Пінчук насипає насіння. Птахи обступають його, клюють просто з рук, сідають на плечі, голову.

— На сезон іде біля тонни зерна. Кормів не купую, кукурудзу сам висаджую. У листопаді був на виставці у Воронежі, за 70 доларів придбав самку волзького красногрудого. Дорогою в поїзді вона здохла. А гроші — тю-тю, — скаржиться чоловік. — А нещодавно купив голуба, він виявився хворим. Через десять днів у мене 15 штук здохло. Ходив прибитий горем. Але це ще півбіди — дзвоню знайомому до Мелітополя, так він каже, у нього 500 штук скосило. Це він, виходить, на 25 тисяч доларів влетів.

Найчастіше птахи гинуть від сальмонельозу.

— Чув, що на пташиний грип голуби не хворіють, — веде далі. — Моїх машини часто давлять. Голуби ж їх не бояться. Уже вісім штук так пропало.

Останні півроку Пінчук здає голубів весільним парам за 50 грн.

— Дехто жартує: "Для чого мені голуби, я курей маю?". Коли наречені випускають їх, вони відразу летять додому, як бомбардувальники. Люди аж пригинатися мусять. Знайомий зі Львова дав пару білих бойних, "бакинці" називаються. Так вони, коли злітають, то у повітрі хлопають і перевертаються. Дав одній парі на весілля, так вони хвилин десять по тій площі кружляли. Там поляків багато було, дивувалися, що це спеціально голуби обучені, — усміхається Пінчук. — Вони так покрутяться, піднімуться вгору — а звідти все місто видно, як на долоні. І прямо до домівки.

Зараз ви читаєте новину «Петро Пінчук здає голубів весільним парам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі