четвер, 18 вересня 2008 21:07

Передозування вітамінами загрожує отруєнням

"У продуктових магазинах та супермаркетах поряд із шоколадками та жуйками лежить вітамін С з різними фруктовими смаками. 11-річний син каже, що вони йому подобаються, і постійно купує. Але ж це вітаміни, чи є ризик передозування  та які можуть бути наслідки?"

Запитує Тамара Рій, 32 роки, зі Львова.


Відповідає Любов Демчук, 40 років, завідувачка аптеки на пл. Петрушевича, 5:

— На передозування вітаміном С кожен дитячий організм відреагує по-різному. Можуть з"явитися висипка і свербіж, нудота, рвота. Мій син також колись з"їв цілу упаковку цих цукрових вітамінів, після чого мав усі симптоми отруєння.

У супермаркетах продають таку саму аскорбінову кислоту, що й у аптеках. Склад і доза лікарського препарату в цих продуктах ідентичні. Але торговельні продуктові мережі продають вітаміни як дієтичні добавки. Тому батьки мають контролювати дітей та слідкувати, аби вони не зловживали такими продуктами. Крім того, варто пам"ятати, що це все-таки кислота, тож таблетки не можна приймати на голодний шлунок. Для профілактики добова доза вітаміну С дорослим 50–100 міліграмів, дітям — 25–75.

Зараз ви читаєте новину «Передозування вітамінами загрожує отруєнням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі