пʼятниця, 01 червня 2007 07:09

Перед першим причастям діти здавали іспити

 

15 червня християни відзначають свято Пресвятої Євхаристії. До цього дня діти, яким виповнилося дев"ять років, повинні висповідатися. Львівські школярі зазвичай ідуть до першого причастя наприкінці травня — після закінчення навчального року.

— Як отець читатиме Святе Письмо, не забудьте запалити свічки. І стійте у церкві чемно, не розмовляйте, — дає настанови третьокласникам приватної львівської школи "Альфа" 29-річна сестра Маркіяна Василишин зі Згромадження святого Йосифа Обручника УГКЦ.

Дітки вишикувалися на подвір"ї церкви Пресвятої Євхаристії, де колись був Домініканський костел. Хлопчики у вишиванках і класичних штанах, дівчатка — у пишних білих сукнях, лакованих туфлях. На головах — віночки зі штучних квітів. Оглядають одна одну, поправляють накручене волосся.

Батьки згуртувалися біля дверей церкви.

— Уявляєте, — розповідає жінка в салатовій блузі, — ідемо з Настею біля пам"ятника Шевченку, а якийсь здоровань у темних окулярах каже своїй дружині: "Неужели во Львове так рано детей замуж отдают?".

Сестра Маркіяна підходить до кожного школяра й гладить по голівці. Вона півроку по четвергах після уроків навчала їх молитов, основ катехизму.

— Минулого тижня приймала в дітей іспити, — розповідає. — П"ятьох не хотіла допускати до причастя, бо вони всього не засвоїли. Але батьки пообіцяли, що діти надолужать.

Настоятель собору отець Йосиф Мілян веде дітей до церкви, каже ставати біля вівтаря. 3-річний Марко Черник підбігає до сестри Юлі і смикає її за низ сукні.

— Марку, йди до мами, тобі не можна тут бути, ти ще малий, — дівчинка тупкає ногою.

Хлопець не зважає — тягне сестру за довгі кучері.

Наприкінці літургії діти підходять до священиків приймати святе причастя. Чоловіки заметушилися — наввипередки бігають із відеокамерами і фотоапаратами. Монахиня жестами просить їх відійти.

— Батьки перетворюють тайну на показове дійство, — зітхає сестра Маркіяна. — Витрачаються на застілля після літургії, купують дітям дорогий одяг. А краще би з ними займалися. Деякі навіть не знали, що таке літургія. Думаю, батьки мали би разом з дітьми відвідувати катехези.

Оптимальний вік для першого причастя — дев"ять років.

— Такі діти вже повністю свідомі за свої вчинки, — каже. — Церква дозволяє і дошкільнятам приймати Святу Євхаристію, але сповідатися їм не потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Перед першим причастям діти здавали іспити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі