вівторок, 18 вересня 2007 07:06

Паводок завдав збитків на вісім мільйонів

Автор: фото: Назар РЕЙ
  Зруйнований міст між селами Великі та Малі Дідушичі Стрийського району Львівської області. До Малих Дідушич тепер їхати 50 кілометрів об’їзною дорогою. Навпростець через міст — 6 кілометрів
Зруйнований міст між селами Великі та Малі Дідушичі Стрийського району Львівської області. До Малих Дідушич тепер їхати 50 кілометрів об’їзною дорогою. Навпростець через міст — 6 кілометрів

За два дні 12–13 вересня в Львівській області випала двомісячна норма дощів. У басейнах річок Дністер і Стрий у Городоцькому, Дрогобицькому, Жидачівському, Самбірському, Сколівському та Стрийському районах сформувався паводок.

Вода у річищах різко піднялася до 4 метрів. Бурхливі потоки вийшли на заплаву й залили 1138 домогосподарств у 51 населеному пункті. Три дні у воді простояли 43 будинки. На 666 присадибних ділянках згнила городина, з полів змело озимину й заготовлене сіно. Паводок зупинив роботу водозабору курортного Моршина, затопив і вивів із ладу каналізаційно-насосну станцію в містечку Новий Калинів під Самбором, залив 981 криницю. Через знеструмлення без енергопостачання та електрозв"язку залишилися 17 сіл. До семи населених пунктів у Сколівському, Старосамбірському та Жидачівському районах неможливо було доїхати — паводок зруйнував 20 км доріг і пошкодив 8 мостів. Впали дві переправи.

У селі Кружики Самбірського району евакуювали 60 родин.

— Вода як прийшла, так і зійшла. Наступного дня люди повернулися на свої обійстя, — розповідає сільський голова Оксана Чулик, 44 роки. — Нині викидаємо у двір речі з хат, картоплю з підвалів і сушимо. Добре, що по ночах морози ще не беруть. Криниці похлорували, зі Самбора з молокозаводу питну воду підвозять. Комісія з району збитки порахувала, до ста тисяч гривень по будинках, Народному дому та ФАПу набігло. Городину та сіножаті ще не рахували. Урожаю десь третина пропала.

В області діє штаб ліквідації наслідків паводку. Збитків уже нарахували 8 млн грн. Перші 300 тис. постраждалим уже виділили з обласного бюджету.

Стихія також підтопила будинки та сільськогосподарські угіддя у п"ятьох районах Івано-Франківської області. У Рахівському районі Закарпатської області з берегів вийшла Тиса. Піднявся рівень води в Пруті на Буковині. Шкоди селянським господарствам це не завдало. Та негода мало не забрала життя двох рибалок у Кіцманському районі. Юрій Ілянчук, 38 років, і Руслан Тащук, 33 роки, незчулися, як бурхлива течія відрізала їх. Вони знаходилися на невеличкому острівку за 80 м од берега поблизу села Біла.

— Чоловіки пішли рибалити ще пообіді 12 вересня, — розповідає Ігор Олексюк, 28 років, заступник начальника районного відділу МНС. — Роздягнулися на березі й убрід перебралися на острівець. Коли вода прибула, назад дістатися не змогли б — річище поглибилося до чотирьох метрів. Так просиділи голі аж до ранку наступного дня, поки не забрали їх човном. Не померзли, бо мали із собою кілька пляшок горілки.

Зараз ви читаєте новину «Паводок завдав збитків на вісім мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі