На гірськолижному курорті "Буковель" минув третій український фестиваль вареників. Їх з"їли понад півтонни.
— Маємо вареники з м"ясом, картоплею, капустою, серцем-печінкою та сиром, — каже Василь Джумідов, 45 років. Він головний кухар на фестивалі.
Василь родом із Білої Церкви. Одягнений у вишиванку, червоний жупан та червоні шаровари. На голові — чорна шапка.
На тринозі у великому казані закипає вода для першої порції. Василь надягає білі рукавички. Піднімає кришку й помішує великою дерев"яною ложкою. Перед тим кидає трохи "мівіни" й солі. Розриває два пакети вареників "Дригало". За кілька хвилин вибирає вареники. Кидає у глиняні мисники. В один додає масла й зелені, у другий — зелені та смаженої цибулі. Перемішує. Дівчина у вишиванці накладає по три-чотири вареники в разові тарілки й роздає охочим.
Довкола кухаря зібралася чимала черга. Публіку розігрівають запальними коломийками музики з Верховини. А охочі взяти участь у конкурсах записуються заздалегідь.
Найвеселішим було змагання "Народний вареник", хто швидше й краще наліпить вареників.
Створили на Буковелі й нову "Партію любителів вареників". Її очолив хмельничанин Костя Фартушняк, 35 років. Саме він переміг у заключному конкурсі "Пан Пацюк — поїдач вареників". 1 кг вареників з"їв за 3 хв. 18 с. Це на 2 хв. швидше від торішнього рекорду.
Коментарі