четвер, 31 травня 2007 07:06

Палійчуки вмиваються з дерев"яної криниці

Автор: фото: Олег Снітовський
  Дмитро Палійчук з-під Космача на Франківщині бере воду з криниці, яку він завжди чистить до сходу сонця на Юрія
Дмитро Палійчук з-під Космача на Франківщині бере воду з криниці, яку він завжди чистить до сходу сонця на Юрія

На подвір"ї жителя присілку Ведмежий Космацької сільради Івано-Франківської області Дмитра Палійчука, 54 роки, понад століття стоїть дерев"яна криниця. Ліпшої води нема в окрузі.

Із Ведмежого до центру Космача — 1,5 км. Дістатися хат можна хіба мотоциклом чи "уазиком". Узимку — пішки.

— Колись вулицю назвали Ковпака, а за незалежності знову дали стару назву — Ведмежа, — високий і статечний господар Дмитро Палійчук зустрічає біля 33-го будинку.

На двох гектарах землі у горах ґазда побудував хати собі та сину Дмитрові. Каже, після сина кожні п"ять років Бог тричі давав йому із 50-річною дружиною Ганною тільки дочок.

— Маю п"ять онуків. Наймолодшому Павликові — дев"ять місяців. Уже ходить. Шмаркає, видно, води хлепнув, бо повне відро весь час у хаті стоїть.

До криниці простуємо стежкою косогором. Під старою вербою в землю вкопана діжка, накрита дерев"яною кришкою. У траві дзюрчить вода.

— Ото і є моя цямрина, — Дмитро піднімає накривку. — Мої предки вставили у криничку частину стовбура дерева — кадіб. Бачите, яка то груба була смерека — тепер таких нема! Можна замінити на бетонні кільця, але нащо? Тато мій казали, що вода смачна через те, що у дереві відстоюється. А в бетонних кільцях — як чужа. Ми називаємо криничку нашою тепличкою, бо вода і зимою, і літом має таку температуру, що можна зразу пити.

Раз на рік Дмитро Палійчук чистить криницю від зелених водоростей.

— Роблю так на Юри. Мій тато якраз на Юрія роджений, казали, що його дідо все на то свято чистив криницю — щоби вода була чиста цілий рік. То я до сходу сонця стаю, вичерпую всю воду і чищу. Вона неглибока, метр вісімдесят. За три години вода знову набіжить. Тут такий шар у землі йде, аж туди, уверх, до Параски Роженюкової і Семена Арсенича, — Дмитро показує на подвір"я суcідів. — Вода і в них подібна за смаком, але наша смачніша.

Дружина Палійчука Ганна йде з відром.

— Як чистить криницю, то худобу виганяю на Юрієву росу, щоби корови були бережені,  — каже жінка. — У той день вмиваємося з цямрини — аби лице файне було.

Зараз ви читаєте новину «Палійчуки вмиваються з дерев"яної криниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі