четвер, 09 жовтня 2008 20:12

Озимий часник висаджують до Покрови

63-річна львів"янка Марія Лущак щороку викопує відро часнику з грядки розміром 1х2 м. Жінка має ділянку в селищі Брюховичі піді Львовом.

— Викопали часник ще в серпні, — розповідає Марія Олександрівна. — Обчистили від землі. Я сплела в"язки зі стеблів часнику. На косу беру 20–25 головок. Сушила на сонці, а потім перевісила до комори.

Жінка висаджує озимий часник до свята Покрови, 14 жовтня. Перекопаний ґрунт розпушує сапою та робить ямки на 6–8 см. Опускає зубці й загортає землею. Між зубцями залишає відстань 8–10 см, між рядами — 20 см.

— Для посадки беру тільки верхні зубчики часнику. Середні їмо, — додає.

На зиму часник накривають соломою. Навесні накриття злегка розпушують граблями, щоб прогрівався ґрунт. Як земля розмерзнеться, знімають солому з грядки.

— Часник має поверхневу кореневу систему, тому навесні його не раджу сапати, а тільки прополоти, щоб не випаровувалася волога, — радить господиня. — Буває, що верхівки пагонів навесні жовтіють. У часнику могли завестися паразити. Я їх знищую, поливаючи грядку підсоленою водою. Розводжу 20 грамів солі в 5 літрах води.

Зараз ви читаєте новину «Озимий часник висаджують до Покрови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі