пʼятниця, 07 вересня 2007 07:02

Отця Миколу звинувачують у спробі перевороту в Польщі

Автор: фото з архіву отця Миколая
  Отець Микола Гінайло (праворуч) біля церкви в селі П’ятидні Володимир-Волинського району Волинської області причащає парафіян
Отець Микола Гінайло (праворуч) біля церкви в селі П’ятидні Володимир-Волинського району Волинської області причащає парафіян

Майор запасу Збройних сил України, нині священик Української православної церкви Київського патріархату 49-річний отець Микола Гінайло мешкає в місті Володимирі-Волинському, за 8 км від кордону з Польщею.

У нього одноповерхова мурована хата, хлів, шмат городу і старенький "форд" на подвір"ї. Чоловік, названий польською пресою "резидентом української розвідки і полковником російського ГРУ", скромно живе з 48-річною дружиною Оксаною, 25-річним сином Тарасом, невісткою й онуком.

— Сподіваюся, українські журналісти напишуть правду, — зустрічає на ґанку високий на зріст бородань у літній сорочці й світлих лляних штанах. — Бо репортери польських газет зробили з мене шпигуна.

У польській пресі з"явилися скандальні публікації про отця Миколу. Писали, що колишній офіцер радянської армії Микола Гінайло завербував до російської військової розвідки віце-спікера польського сейму, колишнього віце-прем"єра і міністра сільського господарства 58-річного Анджея Леппера. Той очолює радикальну партію "Самооборона", яка конкурує з панівною партією братів Качинських "Право і справедливість".

У березні 2006 року Анджей Леппер призначив священика Миколу Гінайла своїм радником із питань громадської, профспілкової та економічної співпраці між Польщею та Україною.

Волинянин зустрічався з Леппером у Варшаві, супроводжував його під час візиту до Києва. Саме ці зустрічі насторожили польське Агентство внутрішньої безпеки. Польські газети писали, що Микола Гінайло очолює на Волині "крайню націоналістичну та антисемітську" організацію Конгрес українських націоналістів — наступника ОУН-УПА. Мовляв, піп-розвідник готує державний переворот у Польщі.

— Пан Леппер сповідує патріотичні погляди, трохи радикальні. Але, скажіть, чому людина в своїй державі не може пропагувати націоналістичні переконання, — дивується отець Микола. — Чому спецслужба чужої країни контролює мене через мої націоналістичні погляди?

Миколу Гінайла звинуватили в масонстві

Проти отця Миколи свідчив колишній радник Леппера 30-річний поляк Петро Подгурський. Він розповів журналістам, що 2006 року біля сейму знайшов під своїм авто аркуш паперу з написом-застереженням: "Петре, будь обережним. Ти працюєш із полковником ГРУ".

— Я ніколи не служив у розвідці, — каже отець Микола. — У радянській армії я дослужився до старшого лейтенанта. Пішов у відставку капітаном української армії. Чин відставного майора отримав лише цього року.

Колишній офіцер Микола Гінайло навчався у Пермському військовому училищі. За радянських часів п"ять років служив командиром техобслуговуання авіаційної частини в радянському війську в Польщі. Тоді досконало вивчив польську. Потім повернувся в Україну і служив у вертолітних частинах Прикарпатського військового округу. 1995 року заочно закінчив Волинську духовну семінарію. Після відставки висвятився на православного священика. Править у храмах Володимир-Волинського району.

— Який із мене розвідник? — сміється отець. — Хоча ні, було. У 1983 році в патронному ящику привіз із Польщі до СРСР святе Євангеліє. Книгу досі тримаю вдома на почесному місці.

Священик вважає, що шпигунський скандал є провокацією проти екс-спікера польського сейму Анджея Леппера. Ще в листопаді 2006 року додому до Гінайлів у Володимирі-Волинському приїхав Петро Подгурський. Пропонував отцеві їхати у Варшаву для зустрічі з прем"єр-міністром Ярославом Качинським.

— Каже, ми тобі дамо 70 тисяч євро. Треба приїхати до Польші і дещо сказати на Леппера, щоб його вигнали з уряду, — пригадує священик.

Отець Микола полякові відмовив. Згодом радника Подгурського вигнали з партії. Однак пізніше поляк знову приїхав до священика з дружиною й на новому "мерседесі". Було це 20 лютого.

— Подгурський зайшов до хати з дружиною. Вона все груди виставляла і боялася дивитися в очі. Ну, думаю, хлопче, ти щось пишеш на "жучок", — каже отець. — Точно, почав задавати провокаційні запитання: чи Леппер тобі платив, скільки дав, що подарував. Потім наказав мені збиратися до Польщі.

Господар оселі пригрозив викликати міліцію. Гість утік і досі не турбував. Проте в червні польська преса знову роздмухала шпигунський скандал. Цього разу Миколу Гінайла звинуватили в масонстві. Адже священик є великим канцлером і графом лицарського ордену Архістратига Михаїла. Його вплив на Анджея Леппера нібито може загрожувати національній безпеці Польщі. Саме під час висвячення нових членів ордену отець познайомився з польським політиком.

— Члени ордену — істинні християни, православні, католики і григоріяни, — каже отець Микола. — Маємо благословення митрополита Філарета. Наші лицарі живуть у Польщі, Франції, Німеччині, Канаді. На відміну від інших орденів, ми публічно відкриті для людей.

Щонеділі отець Микола їздить за 5 км від дому в село П"ятидні на церковну службу. Править молебні біля дверей зачиненого Свято-Покровського храму. Громаду з чотирьохсот парафіян не впускає до церкви священик Московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Отця Миколу звинувачують у спробі перевороту в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі