субота, 29 вересня 2007 07:05

Отаман Гринів посвятив сотню козаків

Минулої суботи в селі Чортовець Городенківського району Івано-Франківської області в козаки прийняли сотню місцевих школярів. Наймолодшому Івасеві Калинчуку виповнилося 10 років.

— Хлопці стають козаками, а дівчатка — берегинями. Усе — за згодою батьків, — розповідає на подвір"ї Чортовецької середньої школи Василь Гринів, 64 роки, генерал-лейтенант обласного товариства Українського реєстрового козацтва.

Діти у вишиванках вишикувалися у шеренгу — чекають на присягу. На врочистості зібралося все село. Василь Гринів виступає на два кроки вперед і голосно зачитує текст присяги. Козаки-новаки повторяють. Після хлопчаків присягають дівчата.

— Присягаю Господу, що буду вірною донькою матері-України, буду сприяти налагодженню у козацькому товаристві миру, правди й добра, — промовляє слова присяги берегині 12-річна Марічка Кучмейда. Дівча припадає на ліве коліно й обережно цілує срібну козацьку шаблю.

У лавах Чортовецького окремого загону пластунів ім. Романа Шухевича вже понад тисячу козаків і берегинь. Майбутні козаки вчаться їздити верхи на орловських рисаках місцевого фермерського господарства.

Після присяги дітей частували козацьким кулішем зі сметаною.

Зараз ви читаєте новину «Отаман Гринів посвятив сотню козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі