вівторок, 31 липня 2007 07:08

Олена Іващенко вбила двох чоловіків

34-річна жителька села Переможне Городоцького району Львівської області Олена Іващенко 18 лютого зарізала свого співмешканця. Тіло 35-річного львів"янина Романа Нича знайшли рівно через три місяці. Зараз Олена перебуває в Львівському слідчому ізоляторі. У серпні її судитимуть.

— Я питаю в слідчого Ноздріна: як вона могла його вбити? У нього зріст — метр 87 сантиметрів, — розповідає мати Романа Марія Степанівна, 61 рік. — А він каже, що вона сама має два метри зросту. А взагалі — це рокова жінка. Біля неї шість чоловіків померло, а двох вона вбила власноруч.

Олена змолоду жила у Львові. Вона — майстер спорту з кікбоксингу. Вісім років тому Галицький райсуд Львова позбавив Іващенко волі на сім років — за вбивство співмешканця.

— Працівникам міліції жінка казала, що захищала подружку від нападника, який намагався зґвалтувати її просто на вулиці, — каже інспектор ЦГЗ Львівського обласного управління міліції Ігор Кравчук. — Якщо вірити засудженій, раніше вони навіть не були знайомі.

В Іващенко є 15-річна донька Юлія. Дівчинка умовно відбувала покарання за крадіжку. Доки мати сиділа у в"язниці, Юлія навчалася в школі-інтернаті. Торік Олена продала свою львівську квартиру і придбала хату в Переможному.

— Купила мурований дім край села з садом, великим городом. Записала хату на неповнолітню доньку, — говорить голова Переможненської сільської ради Оксана Гладиш, 30 років. — Відразу вела себе буйно, друзі приїжджали до неї щодня, музика до ранку грала. Сусідів це обурювало, а вона їм казала: "Ми вам у селі порядок наведемо".

Купила мурований дім край села з садом, великим городом

Разом із Оксаною поселився Роман Нич. Чоловік після армії три роки провів у Чехії на заробітках. У Львові жив у чотирикімнатній квартирі з батьками — Марією та Романом Ничами. Його сестри Світлана та Галина одружені, мешкають окремо.

— Я постійно просила сина, щоби женився, — плаче Марія Степанівна. — Він у мене з двійнят. Кажу йому: "Дивися, у Світланки донька вже велика, а ти неодружений ходиш". А він мені: "Якщо вам треба невістка, я приведу".

Коли і де Роман познайомився з Оленою, Ничі не знають. Чоловік якось зателефонував увечері батькам і сказав, що одружився, живе на Сихові. У Переможному, проте, довго не затримувався — місяцями працював на будівництві у Москві або Києві.

— У нас в селі є два магазини, — продовжує Оксана Гладиш. — Олена позичала там горілку. Коли Роман повертався із заробітків, чесно віддавала борг.

На вихідні до матері зі школи-інтернату приїздила донька із подружкою. 18 лютого Іващенки святкували Юлине 15-річчя.

Після гучного застілля дівчата поснули, а Роман та Олена почали сваритися на кухні. О першій ночі жінка схопила ножа зі столу і двічі вдарила Нича в груди. Чоловік упав трупом. Іващенко побудила дітей.

— Слідчий Ноздрін казав, що чужа дівчинка схватилася за мобільний телефон, хотіла кудись подзвонити, — розповідає 39-річна сестра Романа Галина. — Але Олена їй пригрозила, і та побоялася.

Разом із дівчатами Іващенко винесла тіло вбитого, кинула його в півметрову яму з гноївкою і засипала землею. Наступного дня сказала сусідам, що Роман поїхав у Київ на заробітки.

— Питали її, де Ромко, а вона казала, що заробить грошей і приїде, — розповідає сусідка Іващенко, 79-річна Ольга Скоб"як. Селяни у Переможному бояться розповідати про Олену. — Ми з нею того страху сі натерпіли. У піст магнітофона включить і гуляє. А Ромко файний був хлоп. Навесні хтів бульбу садити. Але він їй не чоловік, а каваляр був.

Зателефонував увечері батькам і сказав, що одружився

Через три дні після вбивства Олена прийшла до Переможненської сільської ради. Просила сільського голову дати їй позитивну характеристику.

— Прийшла в окулярах, бо під оком синець, — згадує Олена Гладиш. — Просила: "Напишіть мені в характеристиці, що я поводжуся спокійно". Говорила, що доньці це до школи потрібно.

Зникнення Романа занепокоїло рідних. Сестри дзвонили братові на мобільний телефон, але апарат перебував за межами досяжності.

У травні до Романової сестри Світлани зателефонувала знайома — почула про вбивство у теленовинах.

— Очевидно, там назвали його прізвище, бо вона була переконана, що це наш Роман, — пригадує Галина Нич. — А викопали його, коли та чужа дівчинка розповіла в інтернаті про нічний випадок. Спочатку їй в міліції не повірили, але вирішили перевірити.

Тіло Романа відвезли в морг у Городку. Звідти його забрали родичі.

— Його неможливо було впізнати, — каже мати Романа. — Після похорону на поминках ми засумнівалися, чи його поховали. Але в міліції показали Романові документи.

На суді родичі Нича проситимуть для Олени довічного ув"язнення.

— Левів закривають у клітки, аби вони не кидалися на людей, — каже Марія Нич. — То чому вона має ходити на волі?

Зараз ви читаєте новину «Олена Іващенко вбила двох чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі