неділя, 25 березня 2007 18:47

Олександра Мірчук не бачить своїх клієнтів

Автор: Фото: Василь КИЯШКО
  У своєму робочому кабінеті на вулиці Шолом-Алейхема в Чернівцях  адвокат Олександра Мірчук приймає відвідувача
У своєму робочому кабінеті на вулиці Шолом-Алейхема в Чернівцях адвокат Олександра Мірчук приймає відвідувача

"Повернувся з Канади додому, а квартири нема. Дружина знайшла іншого, зі мною розлучилася, а житло продала, — розповідає 48-річний чернівчанин Микола Гасюк. — Я непогано за кордоном заробляв, гроші їй висилав. А тут залишився без нічого. Не повірите, допомогла мені сліпа жінка – адвокат Мірчук. Відсудили в дружини квартиру".

Приймає 46-річна Олександра Мірчук у невеликому австрійському особняку на вулиці Шолом-Алейхема — в центрі Чернівців. У кімнатах по 3–4 адвокати. У коридорі — жива черга. Чекаємо понад годину. Олександра перепрошує:

— Нічого не пороблю. Люди. Усіх маю вислухати.

На жінці квітчаста блузка та піджак. Вона пильно дивиться на мене, всміхається. Розмовляє як звичайна зряча людина. Через це клієнти адвоката інколи потрапляють в оману.

— Фізична недуга позначилася на вашій адвокатській практиці?— цікавлюся.

— Відчуваю внутрішній дискомфорт, — відповідає Олександра. — Зовсім осліпла три роки тому. Перед тим перенесла тяжке захворювання. Я внутрішньо готувалася до того, що мене чекало. Тепер змирилася з долею, а бути життєлюбною допомагає віра в Бога та відчуття того, що потрібна людям. Велике спасибі моєму молодому колезі Дмитрові Кравчуку, який допомагає мені й супроводжує на судові засідання.

Під час розгляду справи поруч із Мірчук завжди її помічник. Дмитро зачитує тексти, розповідає про реакцію суддів та підсудних. Він — очі адвоката.

Під час розгляду справи поруч із Мірчук завжди її помічник

Коли Олександра закінчила школу, мріяла стати психологом. Та в Чернівецькому медінституті такої спеціальності не викладали. Треба було їхати до іншого міста. Допоміг випадок.

— У нашому будинку мешкав відомий адвокат Бурд, — згадує Олександра. — Цей літній чоловік порадив стати юристом. Спочатку я працювала секретарем у суді.  1982-го вступила на юридичний факультет Одеського університету.

Олександра Віталіївна каже, що отримує особливу радість, коли може допомогти бідній і немічній людині.  Нашу розмову час від часу переривають клієнти. Це пересічні люди, які про Мірчук дізнаються від знайомих.

— Якось до мене звернулася десятикласниця однієї з чернівецьких шкіл, — веде далі адвокат. — Мама Аврори, так звали дівчину, працювала в Італії, а батько пиячив і бив дітей. Як померла бабуся, якій належала квартира, горе-батько заховав усі документи на житло — не хотів, аби воно дісталося малим. Коли Аврора лягла із запаленням легенів до лікарні, він навідався до неї з сокирою. Погрожував убити, якщо вона не віддасть гроші, які буцімто в нього викрала. Дитину затравили. Мені довелося втрутитися. Проти батька порушили кримінальну справу.

Мірчук охоче розповідає про виграні справи, але коли заходить про особисте, замовкає. Виховує доньку-школярку. Із чоловіком, теж адвокатом, розлучилися. Жінка каже, що єдина втіха — дитина й робота.

Жінки частіше займаються цивільними справами

— В області працює 250 адвокатів, — каже голова Чернівецької обласної асоціації адвокатів Алла Єзерська, 48 років. — Половина з них — жінки. Найвідоміші — Неля Снігур, Ніна Шаблій, Любов Рендюк, Звенислава Дяченко. Вони переважно спеціалізуються на цивільних справах, хоча можуть скласти серйозну конкуренцію чоловікам-криміналістам. Незряча Олександра Мірчук теж входить до числа найбільш відомих захисників. Це надзвичайно енергійна жінка.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Мірчук не бачить своїх клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі