четвер, 18 вересня 2008 21:10

Оксана Федецька на квашення радить капусту Мегатон

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Оксана Федецька у погребі показує капусту гібридів Кабрі та Парел, яку підготували для продажу. Капуста годиться для салатів і приготування гарячих страв
Оксана Федецька у погребі показує капусту гібридів Кабрі та Парел, яку підготували для продажу. Капуста годиться для салатів і приготування гарячих страв

28-річна Оксана Федецька з села Сороки-Львівські Пустомитівського району продає овочі на ринку біля заводу "Іскра" у Львові. Жінка торгує морквою, капустою та картоплею. Капустини — голова в голову. Невеликі, але важкі — по 2–3 кг. За кілограм жінка просить 1,5 грн.

— Зараз люди купують капусту на голубці, салати, — розповідає господиня. — Хочуть, щоб листочки після приготування були ніжними на смак. Раджу савойську капусту, вона має зморшкувате кучеряве листя ніжно-зеленого кольору. Із білокачанної пропоную Сюрприз, Кабрі, Парел. А от для квашення найкраща Мегатон. Ця капуста має біле листя з високим вмістом цукру. Тому квашена вона дуже смачна.

Федецькі вирощують чотири види капусти: біло- і червоноголову, цвітну, савойську. На розсаду купують голландське або французьке насіння.

— Ми спочатку беремо десяток насінин, щоб попробувати, що то за капуста, — додає батько Оксани Роман Федецький, 61 рік. — Якщо підходить, то садимо. Про новинки дізнаємося з каталогів і журналів по овочівництву. Поле самі обробляємо. Щоб засадити 10 соток, треба 100 тисяч насінин. Якщо рік урожайний, то в середньому з такої ділянки збираємо шість тонн капусти.

Федецькі задоволені цьогорічним урожаєм. Кажуть, літо було дощове, а городина любить вологу.

— Поле під капусту ми удобрюємо тільки гноєм, — говорить пенсіонер. — От і цього року, як зберемо урожай, розкидаємо гній і переоремо ґрунт. У нас земля добра, це заплави річки Полтви. Там більше нічого не треба. Гербіцидів ніяких не використовуємо. По-перше, овочі від того не стають якіснішими. До того ж це невигідно, препарати дорого коштують.

Із ранньої капусти у селян є французький гібрид Кабрі та голландський Сюрприз. Головки вродили по 1,5–2 кг.

— Голландський гібрид Парел цього року виріс як ніколи, до трьох кілограмів, — додає Оксана Федецька. — Із пізніх сортів маємо Скіф із крупними качанами. Ця капуста може довго лишатися на полі, вона не псується і не тріскає. Із однієї сотки збираємо до 700 кілограмів. Із червоноголової славиться гібрид Ауторо. Це овальні капустини з тонкими листочками всередині. Ззовні вони мають легенький наліт, а люди думають, що ми її обробляємо чимось. Ауторо смачна і зберігається довго, до п"яти місяців.

— Раніше люди садили універсальну розсаду капусти, яку їли свіжою, пускали на переробку та заготовляли на зиму, — розповідає Роман Твардовський, 47 років, представник французької насіннєвої компанії у Західній Україні. — Популярними були Білосніжка, Харківська. Але ця капуста не годиться для зберігання. Тепер почали розмежовувати. Люди цікавляться, скільки можна зберігати капусту, яка краща у свіжому вигляді, а яка приготовлена. Городники стараються мати овочі на всі випадки життя.

Нині Федецькі зрізають капусту лише на продаж. Основний урожай збиратимуть наприкінці жовтня після картоплі, буряків і моркви. Зберігатимуть у підвалі будинку. Кажуть, торік головки голландського гібриду Амтрак долежали у них до середини червня.

Урожай понищили ворони

Михайло Федецький із села Сороки-Львівські бідкається, що його капусту понищили ворони. Ділянка з овочами межувала з пшеничним полем. Після жнив птахи подзьобали усі головки.
— Ми вже другий рік так попалилися, — каже господар. — Після жнив на поле внадилися ворони, видзьобували зерно. Після цього птахи хочуть пити і йдуть на капусту. Якби там щось інше росло, наприклад, картопля, то вони не наробили би шкоди, а так уся капуста подзьобана. І годі їх розігнати, налітають тисячами.
Після птахів капуста чорніє і починає гнити. Господарі планують згодувати її худобі.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Федецька на квашення радить капусту Мегатон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі