вівторок, 01 квітня 2008 07:07

Односторонній рух на кордоні пожвавив інфляцію

У березні споживчі ціни зросли на 3%, весняна інфляція  перевищила січневу та лютневу. Вартість продукції на ринку залежить від економічних чинників, а енергоносіїв — від політичних процесів, вважає доктор економічних наук, заступник директора Львівського інституту банківської справи Ростислав Слав"юк, 48 років.

— Подорожчання нафтопродуктів не є сезонним, його спричинили тендерні закупівлі. А вони вже самі по собі додають відсотки інфляції, — зазначає Слав"юк.

За його прогнозом, подорожчання енергоносіїв призведе до перерозподілу ринку капіталу й появи серед вітчизняних підприємств поряд із російськими китайських, корейських та японських фірм.

Значних проблем укотре зазнає сільське господарство. Торік на Львівщині не обробляли понад 120 тис. га сільськогосподарських угідь. Подорожчання пального може призвести до зменшення посівних площ.

На темпи інфляції впливає й односторонність прикордонного руху. Поляки з настанням Великодніх свят скуповують у нас дешевші продукти, пиво, алкоголь. Українці через новий візовий режим опинилися за "залізною завісою".

Падіння курсу долара могло бути вигідним для вітчизняних експортерів, вважає Ростислав Слав"юк.

— У свій час США оголошували протест проти політики низького курсу юаня. Китай вистояв і таким чином забезпечив проникнення товарів на всі ринки світу, — згадує експерт.

Зараз ви читаєте новину «Односторонній рух на кордоні пожвавив інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі