середа, 28 лютого 2007 18:20

Одинадцятикласник Тарас Гордійчук працює дзвонарем

 

По великих церковних святах 15-річний Тарас Гордійчук з міста Дубно Рівненської області не ходить до школи. Він — дзвонар одного з найстаріших у місті храмів, Святого Іллі, що належить до Української православної церкви Київського патріархату.

Тарас виходить на дзвіницю одягнутий у стихар — сорочку до п"ят із довгими рукавами. Узимку на плечі накидає куртку. Ухопив мотузку і поволі розгойдує язик найбільшого дзвона.

— Це благовіст, — киває головою на дзвін. — Із 1902 року. Колись на церкві не було громовідводу, блискавиця влучила — і він тріснув.

Хлопець замовкає — лічить удари. Сім разів б"є благовіст, потім — середній дзвін, після нього — найменший.

— У перший тиждень Великого Посту взагалі можна не дзвонити, — розповідає Тарас, спершись до цегляної стіни дзвіниці. — Лише в неділю повільніше вибиваю тридзвін. Є ще менший благовіст. На кафедральних соборах і монастирях є Червоний дзвін — у нього дзвонять на великі свята та коли владика приїжджає.

Гордійчук ураз опускає очі, перехиляється через решітку загородження. Внизу біля церковних дверей зупиняються люди, похапцем хрестяться.

— Мені старші розповідали, що коли великий дзвін дзвонить — це Бог до людей промовляє, скликає їх до молитви. А коли тридзвін — благовістить, що Ісус воскрес, — розповідає хлопець.

На дзвіниці зимно. Тарас хукає на руки, з рота йде пара.

— Зійдемо до церкви, — пропонує.

По дорозі цікавлюся, хто навчив дзвонити.

— Я ще змалечку до церкви ходив. Був прислужником. Потім один зі старших хлопців пішов учитися. От він мене і вирішив навчити. Отець Ігор також дуже допомагав. Давав спеціальні диски із записами дзвонів. Я цілими вечорами слухав, доки зрозумів — що й до чого, — розповідає.

Тарас зізнається, що мріє після школи вступити до духовної семінарії.

— Хочу бути священиком. Стараюсь заповіді всі виконувати, правду завжди казати, — говорить, відчиняючи двері дзвіниці. — Дуже хочу проповіді перед людьми виголошувати. Мені то дуже подобається, коли священик виходить на середину храму та навчає людей за Святим Письмом, — зупиняється. — Зараз багато алкоголіків, наркоманів, і цих людей треба якось навернути на правильний шлях. А обманювати не варто. Все одно брехня потім розкривається.

Навчається Тарас в Дубенській школі N3. Має меншого брата Миколу, який також прислужує в церкві. Батько Микола займається кредитуванням, мати Любов — лікар за фахом. Родина релігійна. Усі щонеділі ходять до церкви.

Зараз ви читаєте новину «Одинадцятикласник Тарас Гордійчук працює дзвонарем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі