пʼятниця, 25 квітня 2008 07:10

Одинадцять підлітків втекли із притулку

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Вихованці старшої групи притулку в райцентрі Рожище на Волині спостерігають за візитом міліціонерів. Вони відмовилися втікати суботнього вечора
Вихованці старшої групи притулку в райцентрі Рожище на Волині спостерігають за візитом міліціонерів. Вони відмовилися втікати суботнього вечора

Із дитячого притулку в райцентрі Рожище на Волині у ніч на неділю, 20 квітня, втекли восьмеро хлопців і троє дівчат віком від 13 до 17 років. Підлітки побили працівника закладу та викрали у нього ключі.

За три дні міліція розшукала й повернула до закладу 11 дітей. Нині їх утримують під замком у карантинних кімнатах.

— Ніяких коментарів і зустрічей із дітьми, доки не з"ясуємо обставин пригоди, — відхрещується від кореспондента "ГПУ" завідувач притулку Леонід Матвійчук, 46 років.

Двоповерхова цегляна будівля притулку — ніби в облозі. Вхідні двері замкнені на ключ. Вікна зашторені. Вихователі насторожі. Пильнують за дітьми, які гуртом дивляться телевізор. Усі мовчать. На запитання знизують плечима. Мовляв, ніч була, нічого не чули.

— Вони напали на Сергійовича несподівано. Почали бити ногами, — шепоче 13-річний Артем Товмоян.

О 21.00 старша група вихованців після вечері готувалася до сну. За дітьми наглядав черговий вихователь 31-річний Павло Бурець. Хлопці звуть його Сергійовичем. О 21.30 чоловік відвів групу в душову. Сам улаштувався на стільці в черговій кімнаті перед замкненими вхідними дверима. Дивився телевізор. Тим часом восьмеро хлопців і троє дівчат прошмигнули до своїх кімнат. Зібрали речі та непомітно підкралися до вихователя. Накинули на нього ковдру й почали бити. Витягли з кишені ключі. Поки відмикали замок, четверо хлопців тримали вихователя за руки й ноги.

— У потерпілого забій лівої частини грудної клітки, численні гематоми на тілі, — кажуть у травматичному відділенні Рожищенської районної лікарні.

Першими вибігли на вулицю дівчата — 15-річні Дарина Швед, Катерина Миронюк і 13-річна Наталя Кошерук. Хлопці спробували зв"язати вихователя. Коли забракло сил, кинулися навтікача. За кілька хвилин черговий оговтався й покликав на допомогу. До притулку терміново приїхали завідувач та міліція. О першій ночі пошукова група затримала в місті Ківерці, за 20 км від закладу, двох утікачів-хлопців. Наступного дня за 25 км — у Луцьку — розшукали ще п"ятьох підлітків. Вони переховувалися на квартирі 18-річного знайомого. До вівторка міліціонери повернули десять вихованців.

— Досі не знаємо, що підштовхнуло їх до втечі, — каже психолог закладу Олеся Кочкіна, 24 роки. — Діти з неблагополучних родин, але всі врівноважені наодинці. Може, зіграв стадний інстинкт.

Підлітки не визнають провини. Кажуть, нібито хотіли відсвяткувати Великдень із батьками. До втечі вони пробули у притулку 10 діб. Між собою не конфліктували. Щодня двічі гуляли на вулиці. Мали не одну нагоду, щоб утекти.

— Артьом Агафонов казав, що в них главний Вова-боксер із Луцька, — на вухо розповіли діти. — Його привезли в приют тільки в п"ятницю.

15-річний Вова-боксер тривалий час був у розшуку. Його доправили до притулку напередодні втечі зі Львівської області.

Рожищенський дитячий притулок є найбільшим на Волині. Тут чекають розподілу в інтернати або до прийомних батьків 44 дитини. Вони переважно з неблагополучних сімей області. За дітьми доглядають восьмеро вихователів. Досі не було жодної скарги від вихованців і їхніх батьків. Більшість із них позбавлені батьківських прав, однак мають можливість відвідувати дітей.

— Серце болить, не можу второпати: чого їм не вистачало? — відказує завідувач. — Питаю — мовчать. Кажуть, все нормально.

Леонід Матвійчук очолює дитячий притулок 9 років. Попередньо був директором двох сільських шкіл. Заклад має репутацію дисциплінованого. Проте щороку звідси втікають по двоє-троє, переважно старших, дітей.

— Востаннє таке трапилося у лютому. Двоє 16-річних хлопців не прийшли з прогулянки. Через день ми самі повернули їх у притулок, — розповідає директор.

Втечею дітей займається районна прокуратура. Якщо потерпілий вихователь напише заяву, то міліція порушить кримінальну справу проти втікачів за хуліганство та нанесення тілесних ушкоджень. Суд може відіслати винних до дитячої колонії, вважає заступник начальника Волинського обласного відділу кримінальної міліції у справах дітей Микола Побережнюк, 43 роки.

— Діти у притулку є особливим контингентом, — каже правоохоронець. — Їх усіх доправили з вулиці. Пояснюють свою втечу тим, що довго не бачили рідних. Більшість дітей міліціонери знайшли вдома з батьками.

Зараз ви читаєте новину «Одинадцять підлітків втекли із притулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі