Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2011 17:40

Ношений одяг приносять до Порохової вежі

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Благодійники організації ”Оселя” розкладають ношений одяг біля Порохової вежі у Львові. Вживані речі сюди щочетверга о 14.00 зносять городяни
Благодійники організації ”Оселя” розкладають ношений одяг біля Порохової вежі у Львові. Вживані речі сюди щочетверга о 14.00 зносять городяни

"Принесла чоловікову дублянку. Він помер торік, купа речей його зосталися. Ось іще рукавиці, три светри і штанів п'ять пар. Най люди ходять, гріються, а я спокійно житиму, що помогла комусь", — каже 50-річна Оксана Шелюк. У четвер о 14.00 вона прийшла до скверу біля Порохової вежі у Львові з великим пакетом. Громадська організація "Оселя" щотижня збирає і роздає тут речі безпритульним і малозабезпеченим.

У сквері збираються з півсотні людей.

— Не запізнилася, ще нема машини? — поспішає з білим повним мішком 47-річна Галина Демська. — Хочу здати одяг. Дома стільки назбиралося, шафи не закриваються. Усе щось нове з базару тягнеш, а до старого вже руки не доходять.

До вежі під'їжджає фургон. Двоє чоловіків зносять великі коробки з надписом "роздача". На лавах викладають окремо светри, шапки, шарфи та рукавиці, штани і верхній одяг. Жінки, що принесли речі, сортують їх на купи.

— Давайте, аби це все цивілізовано було. Підходьте вибирайте, але не розкидайте по землі. Якщо річ вам не підійшла, може, комусь іще згодиться, — звертається до безпритульних 41-річна Олеся Саноцька, директор "Оселі".

Ті хутко шикуються у ряд. По одному підходять до речей, вибирають.

— Ходи сюда, Юра, тут куртка на тебе, шкіряна, не протерта і на підкладці, — кличе чоловіка 40-річна Ольга Бас. На ній ношене болоньєве пальто та стара червона в'язана шапка. — А я собі каракулеву шубу беру і там іще норкову шапку знайшла.

Чоловік задоволено приміряє куртку. Свою полотняну кидає у мішок.

— А штани? Мені би ще теплі штани й черевики, бо зовсім босий, — показує на стоптані до дірок кросівки.

— Штани були десь, такі якраз на вас, із піджаком, зараз пошукаю, — перекидає одяг Саноцька. — А от із чобітьми халепа. Хіба в осередок підійдіть, там вам щось знайдемо. Сюди люди вкрай мало зносять взуття. Дефіцит.

Одяг для бідних, який не розбирають біля Порохової вежі, забирає машина з "Оселі". В осередку в місті Винники на вул. Винниченка, 3 його перуть, сортують та видають кожному охочому.

— Крім взуття, бракує також мийних засобів, продуктів харчування, — каже Саноцька. — Просимо привозити речі й сюди, й у Винники. В "Оселі" приймаємо одяг щодня з 9.00 до 18.00. Видаємо з понеділка по четвер із 9.00 до 14.00. Ми не контролюємо, хто і скільки бере. Документів не перевіряємо.

Де ще можна здати непотрібні речі

— "Банк одягу" при Червоному Хресті. Львів, вул. Героїв УПА, 73. У понеділок, середу та п'ятницю з 10.00 до 13.00. Тел. 239 32 91.

— "Банк одягу" при центрі обліку та нічного перебування безпритульних громадян. Львів, вул. Кирилівська, 3а. Приймають тільки чоловічий одяг, щодня. Тел. 233 10 49.

— При кожному територіальному центрі соціального обслуговування та надання соціальних послуг. Дзвонити на гарячі лінії райдержадміністрацій.

— Відділення організації "Карітас". Вони діють у Львові, Дрогобичі, Самборі, Старому Самборі, Червонограді.

 

Зараз ви читаєте новину «Ношений одяг приносять до Порохової вежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути