пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Ніна Матвієнко співала для самотніх в Івано-Франківську

  Ніна Матвієнко у складі тріо ”Золоті ключі” співає у Франківському геріатричному пансіонаті
Ніна Матвієнко у складі тріо ”Золоті ключі” співає у Франківському геріатричному пансіонаті

Народна артистка України Ніна Матвієнко у складі вокального тріо "Золоті ключі" вже другий тиждень їздить із благодійними концертами в будинках престарілих по всій Україні.

У середу по обіді артистки приїхали до Івано-Франківського геріатричного пансіонату. Місцевий будинок для самотніх літніх людей став сьомим закладом у рамках двотижневого благодійного туру "Самотності — ні!", який проводить компанія "Київстар". Попереду — ще три.

— Ніколи в мене не було такої місії — їздити по закладах для одиноких, — каже Ніна Матвієнко. — Але це ще більше випробування для мене і для доньки Тоні, яка підміняє зараз Марію Миколайчук. Марійка зламала руку, тому не змогла приїхати.

Цей тур у моєму житті не те щоб найтяжчий, — додає після паузи, — але у мене відбувається переоцінка життя. Жалію, що раніше не поїхала. Багатьом артистам треба було б пройти таку школу.

В Івано-Франківському геріатричному пансіонаті живуть 180 самотніх людей та інвалідів.

— До нас потрапляють лише ті, хто не має ні рідних, ні близьких, — каже Лоріна Дерев"янко, 50 років, директор пансіонату. — У пансіонаті живуть 100 чоловіків та 80 жінок. До нас часто приїжджають артисти з концертами. Наші підопічні бувають і на виставах, і на екскурсіях, але народні артистки у нас вперше.

Актовий зал пансіонату заповнений вщерть. Літні жінки та чоловіки сидять за столиками, лікарі та медсестри скупчились при виході із залу. Ніну Матвієнко, її доньку Тоню та Валентину Коротю-Ковальську зустрічають гучними оплесками. Протягом години зі сцени лунали відомі українські народні пісні "Вийди, вийди, Іваночку", "Ой, виорю нивку", "Метелиця". Коли Ніна Митрофанівна виводить пісню "Рідна мати моя", жінки підносять до очей хустинки, витирають сльози.

— Я як побачила, що жінки плачуть, то мені аж горло перехопило, — ділиться враженнями після концерту Валентина Коротя-Ковальська. — Але собі подумки кажу: "Валя, треба співати!". І співала.

Артистки розповідають, що різниці між сценою пансіонату та столичними майданчиками не помічають. Лише до підбору пісень ставляться з особливою увагою.

Після виступу до артисток, спираючись на ціпок, підходить 80-річна Марія.

— На мене янгол гнівив би з неба, якби я вас не повіншувала, — каже жінка. — Щоб добро до вас йшло добрими стежками, а зло оминало крутими ярами. Будьте здорові, як вода, веселі, як весна, багаті, як осінь, родючі, як земля. Дякуємо вам за пісні, приїжджайте до нас.

Компанія "Київстар" опікується пансіонатом уже другий рік. Загалом серед підопічних компанії — 11 геріатричних закладів по всій Україні.

— Торік "Київстар" допоміг Івано-Франківському пансіонату обладнати пральну кімнату, — розповідає менеджер зі зв"язків з громадськістю львівської філії компанії Віктор Гальчинський, 34 роки. — Цього року передплатили для їхньої бібліотеки газети та журнали. А тур Ніни Матвієнко вирішили проводити, аби влаштувати одиноким людям свято. Сподіваємось, що він допоможе самотнім людям відчути тепло та турботу.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Матвієнко співала для самотніх в Івано-Франківську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі