субота, 21 червня 2008 07:07

Невідомий хижак нападає на свиней і телят

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  По обіді телят із підсобного господарства Львівського геріатричного інтернату виганяють на пасовисько. Удень за тваринами доглядають ветеринарні лікарі та підопічні інтернату
По обіді телят із підсобного господарства Львівського геріатричного інтернату виганяють на пасовисько. Удень за тваринами доглядають ветеринарні лікарі та підопічні інтернату

Протягом десяти днів у підсобному господарстві Львівського інтернату для престарілих людей загинули четверо телят та троє свиней. Працівники ферми знаходили тварин зранку зі слідами від укусів на шиї та в задній частині, де найбільше сплетіння судин. Крові навколо туш майже не було.

— Усі випадки сталися вночі, — каже директор інтернату Михайло Сенькевич, 59 років. — На свиней і худобу нападали в тих місцях, де немає освітлення. Я 30 років на посаді, а такого ще не чув і не бачив.

Інтернат для престарілих знаходиться на околиці Львова. Одразу за корпусами господарства починається ліс. Кілька ялинок ростуть біля входу до ферми. Уночі тут ніхто не сторожує, крім кількох собак, що прибилися.

— Один із наших працівників розповідав, що пізно покидав інтернат і чув, як пси кинулися у сторону ферми, але близько не підходили, гавкали здалеку, — додає Сенькевич. — Ми вже різні версії розглядали. Якби тхір, то б собаки не боялися, вуж може жити на фермі, але він хіба здатен висмоктати молоко в корови. Може, рись із потомством. Бо ця тварина мусить бути прудкою, щоб швидко втекти, і швидше за все стрибає по деревах.

На фермі тримають понад сотню свиней та телят. Аби вберегти решту тварин, залатали дірки в стінах та залишають увімкнене світло на ніч. Протягом останнього тижня жертв немає.

— Сказу в слідах від укусів ми не виявили, частина туш була обезкровлена, на деяких, окрім укусів, залишилися сліди у вигляді порізів, — розповідає головний ветеринарний лікар Львова Володимир Горчин, 49 років. — Усі туші відправили на утилізацію на Жовківський ветсанзавод.

Проте мешканці гуртожитку на території інтернату продовжують хвилюватися за безпеку своїх дітей. Тут проживають 19 сімей. 11 дітей щодня гуляють біля будинку.

— До нас одразу дійшов слух, що на фермі діється щось незрозуміле, — говорить Володимир Іванів, 37 років. — Сусіди навіть чули однієї ночі шум звідтіля, тварини верещали та метушилися, але побоялися зайти. Найбільше ми переживаємо за дітей, які гуляють на подвір"ї. Я вже телефонував до гицлів, але ті кажуть, що мають право відловлювати лише котів та собак.

Хто пробирався на ферму, не знають ні ветеринарні лікарі, ні мисливці.

— На порося чи теля, навіть коли вони мають два десятки кілограми, ні тхір, ні куниця, ні лисиця не накинуться, — каже Роман Угляр, 60 років, голова Львівської обласної організації товариства мисливців і рибалок. — Я вже не кажу про кажана, який трохи більший від горобця. Рисі в нас немає, вона в горах живе, та й вона б розірвала жертву. От якби це було в серпні, я б міг подумати, що тут вовки господарюють. У цю пору вовчиця вчить полювати вовченят. Вони залітають у кошару й кидаються на худобу. Найбільш вірогідно, що це здичавілі собаки. Вони можуть подушити поросят, телят. А те, що навколо туш не було крові, легко пояснити. Собака впивається в шию та душить тварину, ще й слухає, доки не припиниться серцебиття. А як серце зупинилося, кров не литиметься з рани. Здичавілих собак і дворняжки можуть боятися.

Зараз ви читаєте новину «Невідомий хижак нападає на свиней і телят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі